Transgender Day Of Visibility 2023

Vandaag is het International Transgender Day of Visibility! Deze editie staat volledig in het teken van ons 10-jarig bestaan: 10x hoera voor alle positieve verwezenlijkingen en maatschappelijke veranderingen! Om deze dag te vieren zetten we graag 10 mijlpalen in de schijnwerpers:

1. Meer en betere representatie van trans personen in Vlaamse media en film (2018-2023)

De laatste jaren is er steeds meer en betere representatie van trans personen in Vlaamse media en film. We denken aan de film Girl van Lukas Dhondt, Sarah in Genderland, Taboe, de Dokter Bea Show, 4eVer, M/V/X, maar ook de recent uitgekomen serie Liefdestips aan mezelf van Charlie Dewulf en Sylvia Van Driessche. 

We denken ook aan de verhalen van mediafiguren, zoals Bo Van Spilbeeck, Sam Bettens, ... die hun levensverhalen prachtig neerschreven in hun biografie.

In onze mediatheek vind je al onze tips voor literatuur, films en series! 

2. Start structurele samenwerking met CAW (2019)

In 2019 startte de structurele samenwerking tussen TIP en Centra Algemeen Welzijn (CAW). CAW is een koepelorganisatie die personen ondersteunt in hun vragen rond welzijn. De CAW-hulpverleners kregen de voorbije 4 jaar vorming in het brede transgenderthema en over (gender)inclusieve hulpverlening. Bijgevolg werden de onthaalwerkingen vorig jaar toegevoegd aan onze zorgkaart. Meer over de structurele samenwerking TIP-CAW lees je op deze pagina.

3. Eerste Europese congres over transgenderzorg in Gent georganiseerd (2015)

De EPATH congressen (ondertussen reeds 5) brengen zorgverleners en onderzoekers uit verschillende disciplines en landen samen voor lezingen, panels, mini symposia, ... over transgenderzorg en het brede tansgenderthema. Meer info via www.epath.euExterne link

4. Trans zijn is niet langer een mentale stoornis (2019)

De WHO keurt nieuwe ICD-versie (ICD-11) goed die alle trans-gerelateerde categorieën verwijderd uit het ICD-hoofdstuk over mentale- en gedragsstoornissen en opneemt in de categorie van seksuele gezondheid. Meer info lees je op de pagina genderdysforie - genderincongruentie - gendereuforie.

5. De discriminatiegronden werden uitgebreid met "genderidentiteit", "genderexpressie" (2014) en "seksekenmerken" (2020)

De genderwetExterne link  verbiedt (in)directe discriminatie en pesterijen op grond van geslacht en ongewenst seksueel gedrag. Sinds 2014 wordt discriminatie op grond van geslacht gelijkgesteld met discriminatie op basis van genderidentiteit en genderexpressie. Het TIP is sindsdien ook een erkend lokaal meldpunt voor genderdiscriminatie. Hoe helpen we je verder? Dat lees je in deze nieuwspost.

6. Petra De Sutter is de eerste Minister van België en Europa die openlijk trans vrouw is (2020)

Petra De Sutter is buitengewoon hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Gent. Ze is ook al jaren actief in de politiek. Als politica zette ze zich in voor veel zaken die met gezondheidszorg en milieu te maken hebben, en ook voor LGBTI- en vrouwenrechten.

7. Adviezen genderbewust taalgebruik van de Taalunie online (2022)

De Taalunie bracht in augustus 2022 een bundel met adviezenExterne link uit over het gebruik van verwijswoorden, met bijzondere aandacht voor genderinclusieve verwijzingen. Meer over taal en gender lees je op onze pagina's Taal & Beleid.

8. Meer aandacht voor de omgeving (2016-2023)

Ons partnerproject, ondersteuning van de oudergroep Berdache, Project 'alle liefs voor M/V/X' van De Gezinsbond, kinderwens en familiepagina's.

9. De transwet maakt het eenvoudiger om je naam en/of geslachtsregistratie aan te passen (2018)

Sinds deze wet kan dat relatief eenvoudig bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Geen sterilisatie eis meer, geen procedure via de rechtbank en geen attest nodig van een arts.

Binnenkort ook geen onherroepelijk karakter meer en wie weet binnenkort een inclusieve of gewoon geen geslachtsregistratie meer? Lees verder in deze nieuwspost.

10. Meer aandacht voor trans personen in kwetsbare posities (2018-2023)

We denken aan het Beyond Binary Bars Project voor trans personen in detentie, de vertaling van onze zorgbrochure in 7 talen en onze onderzoeken/acties voor trans personen die aan sekswerk doen.

Of onze studiedag voor eerstelijns hulpverleners, het project op het kruispunt voor LGBTI+ personen met een handicap en de Test & Tell + Genoeg studies en uiteraard onze subwebsite Gendervonk.Externe link