Algemeen

Er bestaan heel wat hulpstukken om je genderexpressie meer in overeenstemming te brengen met je genderidentiteit. Denk aan penisprotheses, corrigerend ondergoed, borstprotheses, pruiken,... De meeste hulpstukken kunnen ook fijn zijn in bed, omdat ze bijvoorbeeld voor meer zelfvertrouwen en mogelijkheden zorgen. 

Seksshops hebben vaak geen specifiek aanbod voor transgender personen. De voorbind- of strap-on dildo’s zijn bijvoorbeeld vooral gericht op cisgender vrouwen in een lesbische relatie of cisgender vrouwen die in een heterorelatie aan pegging oftewel anale penetratie willen doen. En de weinige borstprotheses of -platen die je in seksshops vindt zijn vaak van een erg groot formaat. Speeltjes die gericht zijn op soloseks of masturbatie zijn ook niet altijd afgestemd op alle lichamen.

Gelukkig is er toch een evolutie merkbaar waarbij seksshops ook durven afstappen van cisgender- en heteronormatieve intimiteitsbeleving. Onder hulpstukken vind je meer info over alle mogelijke hulpstukken en waar je ze kan vinden. Als je hulpmiddelen wilt gebruiken, is het belangrijk om open over je verwachtingen, voorkeuren en ervaringen op seksueel vlak te communiceren met je seksuele partner(s).

Condooms en glijmiddelen

Twee basis hulpstukken die voor veilige en fijne seks kunnen zorgen zijn condooms en glijmiddel. Zeker in kader van penetratieve seks zijn deze bijna onmisbaar in bed. Door een condoom te dragen vermijd je soa's en ongewenste zwangerschap. Glijmiddel zorgt voor minder stroefheid. Zeker voor personen die aan anale seks doen, een vaginoplastie lieten uitvoeren of/en last hebben van vaginisme is het gebruik van glijmiddel sterk aangewezen. 

Condooms heb je in verschillende groottes, kleuren en smaken. Wat lekker en aangenaam is voor de ene, kan dat voor de ander niet zijn. De keuze voor een type condoom hangt van verschillende factoren af. Sommige condooms zijn strakker dan andere, hebben meer glijmiddel er op dan andere, zijn dikker dan andere,... Bepaalde mensen zijn allergisch aan latex en hebben condooms nodig die vervaardigd zijn uit een ander materiaal. Zoek naar condooms die voor jou en je seks partner(s) goed voelt. Voorbeelden van goede condooms zijn Durex, Skyn, Duo,... Normaal gezien wordt elke condoom afzonderlijk getest en dus veilig. De Europese en wereldwijde kwaliteitsnormen schrijven dat voor. Trek geen twee condooms over elkaar en check af en toe op scheurtjes door tanden, nagels, wrijving,... 

Ook glijmiddelen heb je in verschillende smaken, diktes, materialen. Wanneer je gebruik maakt van speeltjes of hulpstukken is het belangrijk dat je het juiste glijmiddel gebruikt (silicone, water, olie). Je gebruikt best altijd glijmiddel op waterbasis bij hulpstukken of seksspeeltjes vervaardigd uit silicone. Op die manier gaat je product veel langer mee. Een uit silicone vervaardigd hulpstuk is vaak erg zacht en lichaamsveilig, maar trekt nogal snel stof aan. Je zult merken dat je vaak meer nodig hebt van glijmiddel op waterbasis dan glijmiddel op siliconenbasis. Dat komt omdat de laatste meestal uit een wat dikkere consistentie bestaat en dus beter glijdt. Voorbeelden van goede glijmiddelen zijn Sliquid, Pjur (siliconebasis) en überlube (waterbasis). 

Hulpstukken bij masturberen met een (vergrote) clitoris of kleinere penis na metadoioplastie

Er bestaan verschillende zogenaamde sleeves of meta extensions die kunnen helpen om een (vergrote) clitoris of kleinere penis (na metadoioplastie) af te trekken. Voorbeelden hiervan zijn de Buck Off Sleeve en de Bro Sleeve. Vaak hebben ze binnenin een geribbelde ruimte die extra stimulatie geeft en zijn ze zo gemaakt dat er een vacuüm effect optreedt. Door het zuigende gevoel, voelt het aan alsof je je zelf aftrekt. Ook zijn er vibrerende penisprotheses die fijn aanvoelen op een metadoïo of gegroeide clitoris. Tot slot vind je veel clitorisstimulators op de markt met een zuigend effect. Voorbeelden hiervan zijn de Womanizer of Satisfyer.

Hulpstukken bij penetreren zonder penis

Transgender personen zonder penis kunnen voor penetratieve seks gebruik maken van een variëteit aan artificiële penissen. In seksshops is het aanbod meestal niet transgender-specifiek, maar je kan er wel terecht voor voorbind- of strap-on dildos met of zonder harnas en in verschillende kleuren of maten. Speciale webshops gericht op transgender personen proberen daarentegen zo goed mogelijk een natuurlijke penis na te bootsen. Sommigen gebruiken hiervoor een afdruk in gips van een penis. Deze zeer realistische handgeschilderde modellen zijn wel fors duurder. Ook zorgen sommige merken er voor dat de transgender persoon zélf genitaal (vibrerend of door middel van ribbels) gestimuleerd wordt tijdens het vrijen. Bij de sommige modellen bestaat de optie om vooraf een stof in te spuiten om nadien te kunnen ejaculeren. Lees er op onze hulpstukken pagina meer over. 

Hulpstukken bij penetreren na falloplastie

Na een falloplastie kunnen de meeste personen geen erectie hebben, behalve indien men later kiest om een inwendige erectieprothese te plaatsen. Een erectieprothese heeft een beperkte levensduur (5 tot 10 jaar). Er bestaan echter ook externe hulpmiddelen om een erectie te bekomen zonder een inwendige prothese. Voor sommigen lukt dit met een strak (of dubbel) condoom, andere kunnen door een penissleeve, een exocondoom, Star'Tex maxi strong condoom of een lifter (bijvoorbeeld Elator of Erector) geholpen worden.

Exocondoom

Een exocondoom is een uit hoogwaardig silicone vervaardigd hulpstuk met een verharde top. Door deze over je penis te trekken creëer je een versteviging van de penis waardoor penetratie mogelijk is. Een exocondoom kan je voor ongeveer 350 euro volledig op maat laten maken. Hierbij worden de lengte en omtrek van je penis opgemeten, zodat het exocondoom perfect past, en dus niet te vast of te los zit. Er kan ook meer detail aangebracht worden (aderen, specifieke huidskleur, …). Twee voorbeelden kan je bij ons op het TIP vrijblijvend komen bekijken. In Vlaanderen kan je een exocondoom op maat laten maken bij:

Lifter

Een lifter (Elator, Erektor, …) is een extern erectie-ondersteuningshulpmiddel dat gemaakt is uit twee op maat gemaakte ringen die rond de basis (E) en eikel (A) van de penis worden geplaatst. Deze ringen worden met elkaar verbonden aan de hand van een stijve staaf (C). Dit creëert een gesimuleerde erectie die stijf genoeg kan zijn voor penetratie. Lifters werden oorspronkelijk ontworpen voor cisgender mannen met erectieproblemen, maar worden steeds vaker ook gebruikt door personen die een falloplastie achter de rug hebben. Lees getuigenissen van trans personen die een Elator gebruikenExterne link . Lifters (zoals Elator/Erektor) worden tot nu toe enkel geproduceerd in de Verenigde Staten. De kostprijs schommelt tussen de 260-310 euro (zonder taks- en verzendkosten).

Hulpstukken bij ongewenste erectie

Wanneer je niet graag geconfronteerd wordt met je penis of/en een erectie tijdens seks, kan een vulvaprothese of corrigerend/tucking ondergoed helpend zijn. 

Hulpstukken bij ongewenste aanwezigheid van borsten

Wanneer je niet graag geconfronteerd wordt met je borsten, kan een binder helpend zijn. 

Laatst nagekeken op: .