Plaatsen van erectieprothese

Het plaatsen van een inwendige erectieprothese is mogelijk na een falloplastie. Hierdoor wordt het voor de persoon mogelijk om seksueel contact te hebben met penetratie.

Voorwaarden voor het plaatsen van een inwendige erectieprothese zijn:

 • Er zijn geen complicaties meer aanwezig;
 • Er dienen geen verdere behandelingen voor de (eventueel verlengde) plasbuis te gebeuren;
 • Er is voldoende gevoel tot in de top van de penis om de operatie veilig te kunnen laten doorgaan. Als er geen voldoende gevoel is in de penis, dan is het risico op traumatische perforatie van de huid en prothese namelijk hoger.

Er zijn verschillende modellen van protheses mogelijk. De arts (uroloog) kan je daarover meer informatie geven. Vraag bij je arts ook de juiste kostprijs en mogelijke terugbetaling na: dit wisselt namelijk per model en merk.

Eendelige semi-rigide of buigzame protheses

Eéndelige anatomische prothesen zijn de eenvoudigste typen erectieprothesen. De prothese bestaat uit een cilinder, die operatief in de penis wordt ingebracht. Een buigzame prothese bestaat dus uit één stuk die je kan rechtzetten voor penetratie en naar onder kan buigen in rust. Dit model is zeer eenvoudig en makkelijk in gebruik. Een nadeel is dat hij ook in rust hard aanvoelt, en zo bijvoorbeeld tot zichtbaarheid in een strakke zwembroek leidt. Sommige mannen vinden dit vervelend, omdat het lijkt alsof je steeds een erectie hebt.

Sinds 2016 zijn er specifieke erectieprotheses op de markt die speciaal ontworpen zijn voor personen die een falloplastie ondergaan hebben. Deze zijn ontworpen door de firma ZEPHYRExterne link . De buigzame “ZSI 100 FTMPDF ” bestaat uit één cilinder en een realistisch gevormde glans aan de top. De andere zijde bestaat uit een plaatje van staal en silicone dat wordt bevestigd op het schaambeen, ter hoogte van de clitoris. De prothese kan met een eenvoudige beweging in erectie worden gezet of naar beneden worden gebogen.

Meer informatie over de ZSI 100 FTM prothese lees je op de website www.zsimplants.chExterne link

Voordelen

 • Totaal verborgen in het lichaam
 • Gemakkelijk in het gebruik voor u en uw partner
 • Goede optie voor mensen die niet zo handig zijn
 • In het algemeen de meest eenvoudige chirurgische ingreep
 • Heeft de langste levensduur van alle modellen
 • De prothese kan eenvoudig gebogen worden om hem te verbergen

Nadelen

 • Blijft stevig als hij niet wordt gebruikt, en is hierdoor relatief zichtbaar in strakke kledij
 • Deze prothese behoudt steeds zijn maximale volume. Hierdoor is de huid steeds onder spanning en is er een groter risico op erosie van de prothese door de huid.
 • Indien ook teelbalprothesen gewenst dienen er apart nog 2 teelbalprothesen geplaatst worden.

Richtprijs

 • Totaalprijs: ongeveer 3180 euro.
 • Terugbetaling: geen.
 • Afleverkost: ongeveer 148.74 euro
 • Prijs voor de patiënt: ongeveer 3328.74 euro + kosten van ziekenhuisopname, medicatie en ingreep zelf (variabel per patiënt)

Driedelige opblaasbare erectieprothese

Deze prothese bestaat uit een met vloeistof gevulde cilinder die wordt ingebracht in de penis, een pompsysteem dat wordt in gebracht in het scrotum en meteen ook dienst doet als teelbalprothese, en een vloeistofreservoir dat wordt ingebracht in de onderbuik.

Je knijpt enkele malen in de pomp in het scrotum om een erectie te krijgen. Als de vloeistof van het reservoir naar de cilinder wordt gepompt, creëert dit een stijve erectie. Om de prothese weer af te laten is er een knopje net boven de pomp in het scrotum die de vloeistof terug naar het reservoir in de buik laat lopen. Ook deze prothese (ZSI 475 FTM) is tegenwoordig specifiek ontworpen voor personen die een phalloplastie ondergaan hebben, zowel trans mannen als cisgender mannen. De prothese is ook ontworpen door de firma ZEPHYRExterne link  en heeft net zoals de ZSI 100 een realistisch gevormde glans aan de top. 

Meer informatie over de ZSI 100 FTM prothese lees je op de website www.zsimplants.chExterne link

Voordelen

 • Totaal verborgen in het lichaam
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Leeglopen in één stap
 • Instrument wordt opgeblazen om stijfheid te geven en loopt leeg om het te verbergen
 • Bootst de natuurlijke erectie na
 • Aangezien de prothese een harde en een slappe toestand heeft, wordt er minder druk op de weefsels uitgeoefend waardoor de kans op erosie lager is.
 • Het pompsysteem in het scrotum doet meteen dienst als teelbalprothese. Indien er dus een vraag naar teelbalprothesen is, hoeft er nog maar één extra geplaatst worden.

Nadelen

 • Het vereist enige handigheid in gebruik
 • Beperkte levensduur van 5 à 10 jaar (sterk afhankelijk van de mate van gebruik)

Richtprijs

 • Totaalprijs: ongeveer 4800.12 euro
 • Terugbetaling: ongeveer 3840.10 euro
 • Afleverkost: ongeveer 148.74 euro
 • Prijs voor de patiënt: ongeveer 1108.76 euro + kosten van ziekenhuisopname, medicatie en ingreep zelf (variabel per patiënt)

Complicaties

De combinatie van een nieuwe urinebuis en een erectieprothese in de penis na een falloplastie blijft een grote uitdaging voor chirurgen. De complicatiegraad ligt hoog en vaak moet er opnieuw geopereerd worden.

Een follow-up studie in het UZ Gent bij 129 patiënten (met vooral de oudere hydraulische prothesen) toonde aan dat bij 41% van de patiënten de erectieprothese terug verwijderd was als gevolg van een infectie, erosie of slecht functioneren van de prothese1 . De meerderheid van deze patiënten koos om de operatie opnieuw te ondergaan. Uiteindelijk bleef bij 80% van de patiënten de prothese op zijn plaats na één of meerdere operaties. Bij ongeveer 56% van alle patiënten waren meerdere ingrepen noodzakelijk en 12% van de patiënten kreeg een infectie. Onderzoek naar de verschillen tussen de meer recente vormen van prothesen is voorlopig nog niet voorhanden.

Recent verscheen een nieuwe studie door het UZ Gent van 56 patiënten met alleen ZSI 475 prothesen2 . Hier werd aangetoond dat 32% van de patiënten postoperatieve complicaties doormaakte. Uiteindelijk diende de prothese verwijderd te worden bij 23% van de patiënten vanwege erosie (slijtage), infectie of slecht functioneren. In sommige gevallen daarvan kon een nieuwe prothese geplaatst worden op hetzelfde moment.

Garantie

Voor de beide types erectieprothesen bestaat er een garantietermijn van ongeveer 2 jaar. Belangrijk is wel dat niet elk type van complicatie gedekt wordt door deze garantie. Mensen die bijvoorbeeld een infectie van de prothese hebben, kunnen geen beroep doen op deze garantie.
In uitzonderlijke gevallen worden de oudere types protheses (Spectra, Ambicor, AMS 700, Genesis) nog geplaatst. Dit is echter enkel wanneer reeds eerder een prothese van dit type geplaatst werd en deze nog onder garantie vervangen kan worden bij problemen.

Alternatieven voor een inwendige erectieprothese

Er bestaan ook externe hulpmiddelen om een erectie te bekomen. Voor sommigen lukt dit met een strak condoom, een ander alternatief is een op maat gemaakte exocondoom of penis sleeve. Op dit moment wordt er ook onderzoek gedaan naar de functionaliteit van de ElatorExterne link ®, een soort opzetstukje voor de penis dat uit twee ringen en een ondersteunend staafje bestaat. Dit zou ook gebruikt zou kunnen worden na een falloplastie.

Meer informatie hierover vind je bij hulpstukken, seks na operaties en hulpstukken voor seks.

Erectieprothesen na metadoioplastie

Tegenwoordig zijn er ook erectieprothesen voor na een metaidoioplastie op de markt. Deze worden in België tot nu toe niet gebruikt en zijn nog niet uitgebreid bestudeerd. In een recente publicatie wordt een beschrijving gemaakt van de techniek en diens complicaties3 .

De noodzaak voor het plaatsen van deze protheses is twijfelachtig aan gezien de (kleinere) penis na metoidioplastie zelfstandig in staat is om tot erectie te komen en er geen lengtewinst optreedt bij plaatsen van een prothese ten opzichte van andere publicaties waar over metoidioplastie waar geen prothese geplaatst werd. Belangrijk hierbij is dat het effect op het seksueel functioneren op zich niet bevraagd werd in deze publicatie.

Laatst nagekeken op: .