Uitbreiding conventie transgenderzorg
Extra middelen voor transgenderzorg
Eind vorig jaar kondigde de federale regering aan dat ze 480.000 euro extra zouden voorzien voor transgenderzorgExterne link. Met deze financiële injectie wilde men de druk op wachtlijsten doen afnemen, de zorg betaalbaarder maken en de geografische toegankelijkheid verbeteren. De overheid droeg hierbij het RIZIV op een oproep te lanceren voor ziekenhuizen die een genderteam willen opzetten of verder uitbouwen en daarbij terugbetaalde psychische zorg aanbieden.
Ziekenhuizen die aan de voorwaarden voldeden om een zorgprogramma op te stellen dat door het RIZIV wordt gedekt, konden zich kandidaat stellen voor de conventie transgenderzorg. Een belangrijke voorwaarde was het opzetten van een multidisciplinair team, bestaande uit minstens een coördinerend arts, een kinder- en jongerenpsycholoog, een klinisch psycholoog-seksuoloog, een case manager en een maatschappelijk werker die instaan voor het psychosociale luik.
Wat is de conventie transgenderzorg?
Deze conventie is een overeenkomst tussen het RIZIVExterne link en een aantal ziekenhuizen die genderzorg aanbieden via een multidisciplinair genderteam. Het houdt in dat personen met een Belgische ziekteverzekering die een zorgvraag hebben met betrekking tot hun genderidentiteit een aantal gesprekken bij een psycholoog (en indien nodig, een sociaal werker) binnen het genderteam bijna kosteloos kunnen verkrijgen.
Al in 2017 trad de conventie in werking in het UZ Gent en CHU Luik. Dit waren tot voor kort de enige twee ziekenhuizen waar je terecht kon voor terugbetaalde psychologische gesprekken in kader van transgenderzorg. HierExterne link kan je lezen wat de conventie tot nu toe inhield.
Aanpassing conventiebepalingen
Op vraag van het UZ Gent werden de conventiebepalingen gewijzigd zodat ze beter voldoen aan de huidige zorgvisiesExterne link. De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Meer nadruk op ICD-11Externe link en het gebruik van de diagnoseterm 'genderincongruentie' in lijn met de SOC8 aanbevelingenExterne link;
- Het eerste intakegesprek is een individueel gesprek of een familiaal gesprek dat fysiek doorgaat, nooit online;
- Niet elke psycholoog moet een diploma seksuologie hebben (wel minstens een 0.5 VTE psycholoog-seksuoloog in dienst en minstens helft van de conventie-uren door een psycholoog-seksuoloog);
- Erkenning van max. 5 tele-consulten per rechthebbende en max. 2 per jaar vanaf 2025; ook bij sociaal werker (voordien COVID-uitzonderingsmaatregel).
Extra centra
Naast het UZ Gent en CHU Luik hebben nu ook volgende ziekenhuizen een overeenkomst met het RIZIV waardoor ze terugbetaalde psychologische gesprekken kunnen aanbieden:
- Gendercentrum van ZOL Genk
- Genderzorg bij VITAZ Sint-Niklaas
- Centrum voor Genderzorg van ZAS Antwerpen (CGA)
- Horizon TransIdentity Centre (CHTI) van het Erasmusziekenhuis Anderlecht
Bij ZAS en het Erasmusziekenhuis (i.s.m. HUDERF) kunnen ook adolescenten terecht in een kinder- en jongerengenderteam. Hiermee gaan we van 1 naar 3 centra voor minderjarigen.
Daarnaast wordt er een Akkoordraad opgericht waar het RIZIV en de coördinerende artsen van bovenstaande centra in zetelen. Er wordt tevens een evaluatieprotocol opgesteld in overleg met alle centra.
UZ Gent wordt erkend in expertiserol
Het genderteam van UZ Gent wordt gedurende drie kalenderjaren erkend in hun expertiserol. Elk ander conventiecentrum moet verplicht bezoeksessies, individuele coaching en intervisie volgen bij het genderteam van UZ Gent. Hiermee wilt de overheid de andere centra begeleiden in hun opdracht door het delen van expertise en ervaring.
Lees meer over de uitgebreide conventie via de nieuwspost van het RIZIVExterne link.