Wat doet het TIP?
Warme dienstverlening
Het TIP biedt onthaal aan, en beluistert en beantwoordt vragen over genderdiversiteit en transgenderthema’s. Je kan gratis en anoniem bij ons terecht met vragen rond identiteit, gezin, werk, school, zorg, rechten, en meer.
Daarnaast is het TIP een laagdrempelige meldpunt voor klachten en discriminatiemeldingen met betrekking tot geslacht, genderidentiteit en genderexpressie, welke op gepaste wijze worden doorverwezen aan de bevoegde instanties.
Doelgroep
Het TIP is er voor iedereen met vragen: transgender personen, familieleden, zorg-, hulp- en dienstverleners, school- en werkomgevingen, organisaties, studenten, onderzoekers, overheids- en beleidsactoren, media, en de brede maatschappij.
Het TIP hanteert hierbij een open visie op de diverse groep van transgender personen: iedereen bij wie het toegewezen geboortegeslacht niet (volledig) overeenstemt met de genderidentiteit of genderexpressie. Hieronder vallen onder meer transgender personen met een binaire of non-binaire genderidentiteit, detrans personen, genderzoekende personen, enz.
Lees meer over hoe je ons kan bereiken of contacterenExterne link.
Expertise en informatieoverdracht
Het TIP ontwikkelt en verzamelt informatie over diverse transgenderthema’s en maakt deze raadpleegbaar via de website www.transgenderinfo.beExterne link. Ter ondersteuning ontwikkelt TIP ook informatiedragers zoals factsheets, brochures, webinars, sociale mediaberichten, enz. De aangeboden informatie is wetenschappelijk onderbouwd, praktijkgericht, actueel en genuanceerd.
Voor consultancy vragen kunnen organisaties, bedrijven en instanties bij het TIP terecht voor educatie of onderzoek. Deze aanvragen worden intern besproken. Gezien het kleine team kunnen we helaas niet op elke vraag ingaan en zal er een vergoeding gevraagd worden voor de opdracht.
Contacteer onsExterne link gerust voor meer informatie.
Project- en onderzoekswerk
Regelmatig initieert het TIP zelf academisch onderzoek of wordt er onderzoek uitgevoerd in opdracht van de verschillende overheden.
Het TIP brengt mensen ook samen in onze adviesraad transgender onderzoekExterne link, waar zij een stem krijgen om vanuit hun ervaringsdeskundigheid en perspectieven bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek.
Op de pagina 'projecten' vind je een overzicht van alle lopendeExterne link en afgelopen projectenExterne link waar het TIP bij betrokken is of was.
Verbinding
Het TIP zorgt voor kennis- en ervaringsuitwisseling op het vlak van genderidentiteit en – expressie. Het TIP inspireert en verbreedt door nauw samen te werken met heel wat partnerorganisaties.
Structurele samenwerking CAW
Het TIP heeft sinds 2019 een structurele samenwerking met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Oost-Vlaanderen, het referentie-CAW voor transgenderthema's. Dit betekent dat cliënten van het CAW met vragen over genderdiversiteit en hun genderidentiteit of -expressie verder op weg geholpen worden.
De CAW-hulpverleners worden bovendien opgeleid door de brugfiguur CAW-TIP die klaar staat om hen van deskundig advies en ondersteuning te voorzien.
Lees verder op de pagina over de structurele samenwerking met CAWExterne link.
Familiewerkingen
De brugfiguur TIP-CAW coördineert en ondersteunt familiewerkingen:
- Trans Partner werkingExterne link: bestaande uit één-op-één contact faciliteren tussen partners en bijeenkomsten organiseren voor partners en ex-partners van transgender personen.
- Trans Parent werkingExterne link: bestaande uit één-op-één contact faciliteren tussen ouders en ontmoetingsmomenten organiseren voor ouders van gendervariante kinderen of transgender jongeren en volwassenen.
Wat doet het TIP niet?
Belangenbehartiging en verenigingswerk
Het TIP heeft niet de rol als belangenbehartiger en voorziet niet in verenigingswerk. ÇavariaExterne link is door de Vlaamse Overheid voor deze rol erkend. Çavaria is ook de overkoepelende organisatie voor LGBTI+ verengingen.
Genderzorg en langdurige begeleiding
TIP biedt geen genderzorg of langdurige psychosociale begeleiding aan. Vaak worden we verkeerdelijk gezien als het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ GentExterne link. Ben je op zoek naar gespecialiseerde medische of psychosociale zorg? Je kan terecht bij een genderteamExterne link of zorgverleners van de zorgkaartExterne link.
Wat doet het TIP op aanvraag?
Educatie, expertiseoverleg en consultancy
Het TIP profileert zich niet als vormingsorganisatie. Voor vorming rond de thema’s (trans)gender en seksualiteit kan je o.a. terecht bij vormingsorganisaties KLIQExterne link en SensoaExterne link. Instanties en organisaties met een vraag naar expertiseoverleg, educatie of consultancy kunnen hun vraag richten naar contact@transgenderinfo.beExterne link.
Deze aanvragen worden steeds op teamoverleg besproken. Gezien het TIP een kleine team vormt, kunnen we helaas niet op elke vraag ingaan. Gezien de subsidies geen vormingsopdracht dekken, zal er een (onkosten)vergoeding gevraagd worden voor de opdracht.
Aanwezigheid op events, panelgesprekken en opiniëring
Instanties en organisaties met een vraag naar aanwezigheid op events, deelname aan panelgesprekken of opiniëring kunnen hun vraag richten naar contact@transgenderinfo.beExterne link.
Deze aanvragen worden steeds op teamoverleg besproken. Gezien het TIP een kleine team vormt, kunnen we helaas niet op elke vraag ingaan. Gezien de subsidies deze opdrachten niet dekken, zal er een (onkosten)vergoeding gevraagd worden voor de opdracht.
Video: Wie of wat is het TIP?
Is deze pagina duidelijk?
Laatst nagekeken op: .