TIP herdenkt slachtoffers op Transgender Day of Remembrance

Vandaag op Transgender Day of Remembrance herdenken we traditiegetrouw alle trans personen die het afgelopen jaar vermoord werden. Met deze dag willen we hun levens eren en oproepen tot een geweld-stop.

Zoals elk jaar deelt TGEU met ons hun Trans Murder Monitoring (TMM)Externe link . Deze geeft het wereldwijde aantal moorden op trans personen weer. TGEU is een door trans personen geleide, non-profit organisatie die opkomt voor de rechten en het welzijn van trans personen in Europa en Centraal-Azië. TGEU vertegenwoordigt meer dan 200 lid organisaties in 50 landen.

321 trans personen werden vermoord

De cijfers zijn ook weer dit jaar bedroevend. Tussen 01/10/2022 - 30/09/2023 werden 321 trans personen vermoord, waarvan: 

 • 1 Belg was;
 • 253 werden gepleegd in Latijns-Amerika en de Caraïben;
 • 94% trans vrouw of trans feminien was;
 • 48% sekswerker was;
 • 80% van kleur was;
 • 45% migrant of vluchteling in Europa was.

Uit deze cijfers blijkt een verontrustende trend als het gaat om de raakvlakken of intersecties van vrouwenhaat, racisme en transfobie. De meeste slachtoffers waren zwarte trans vrouwen en sekswerkers. En dit is maar het topje van de ijsberg, want vele haatmisdrijven en moorden blijven ondergerapporteerd. 

Trans Murder Monitoring cijfers

 

TGEU roept samen met GATE, ILGA World, ESWA, IGLYO, en APTN in hun StatementExterne link  op tot actie tegen geweldpleging op trans personen. Als TIP ondertekenden we dit statement en trekken we samen met hen een duidelijke lijn in het zand. 

geweldervaringen op trans personen

Ook geweldervaringen blijven vaak ondergerapporteerd omdat mensen niet altijd melding hiervan doen of/en de melding niet serieus behandeld wordt als geweldervaring met transfobisch motief. De redenen hiervoor zijn divers:

 • Men weet niet waar of bij wie men terecht kan; 
 • Men is bang om niet au sérieux genomen te worden; 
 • Men vindt de energie niet om aangifte te doen; 
 • Men wil geen problemen voor de daders (vnl. in familiecontext);
 • Men kan onvoldoende bewijs aanleveren;
 • Tranfobie als motief wordt niet opgenomen in pv;
 • ....

Ben je slachtoffer van een misdrijf, bijvoorbeeld geweld of lichamelijke bedreiging? Dan kan je best zo snel mogelijk aangifte of melding doen bij de politie. In het geval van de opmaak van een proces verbaal laat je expliciet opnemen dat het hier gaat om een situatie van een misdrijf ingegeven door transfobie. 

Transfobie is een verzwarende omstandigheid. Dit betekent concreet dat het dossier naar een hiervoor speciaal aangesteld magistraat gaat, en er met dit verzwarende motief rekening gehouden wordt in het bepalen van de strafmaat. Lees hier meer over hoe je een klacht kan indienenExterne link

TIP is lokaal meldpunt voor transfobie

Het TIP zet zich in om geweld tegen trans personen in kaart te brengen en de wereld uit te helpen. Onze Genoeg - Enough - Assez studie naar geweld op LGBTI+ personenExterne link toonde hoge geweldcijfers aan de afgelopen twee jaar voorafgaand aan het onderzoek. Deze cijfers gebruiken we om acties af te dwingen bij beleid en politiek enerzijds en de brede bevolking te sensibiliseren anderzijds. 

Verder zijn we een erkend lokaal meldpunt voor transfobie. We kunnen jouw klacht beluisteren en uitzoeken waar je terecht kan of/en zorgen voor een vlotte doorverwijzing. Doe gerust beroep op ons!