Wat als het uiterlijk niet conform is aan de foto, voornaam en geslachtsmarker op de identiteitskaart?

In de luchthaven moet je een aantal keer je identiteitskaart en instapkaart voorleggen. Zorg er in eerste instantie voor dat je boekingsgegevens conform zijn aan de gegevens van op je identiteitskaart. Heb je geboekt onder je oude identiteitskaart, laat dan de boekingsgevens aanpassen om weigering te voorkomen. Ook wanneer je reist per auto, bus, trein boot,... houd je hier best rekening mee. 

Men controleert de identiteitskaart en instapkaart regelmatig om identiteitsfraude te voorkomen. Wanneer je uiterlijk conform is aan de foto, voornaam en geslachtsmarker van je identiteitskaart én conform is aan je ticket, ervaar je normaal gezien geen problemen. Wanneer je voorkomen wel sterk afwijkt van de gegevens op je identiteitskaart, loop je kans op extra vragen en controle. In dergelijke situaties kan een genderpasje helpend zijn. Een genderpasje heeft op zich geen enkele wettelijke waarde, maar is bedoeld als hulp in situaties waarin er verwarring rond de identiteit kan bestaan.

In heel wat landen zal extra uitleg en het voorleggen van een genderpasje volstaan om de verwarring op te heffen, in andere landen kan dit moeilijker liggen. In vele landen worden LGBTI+ personen nog steeds gediscrimineerd en vervolgd. Wanneer je een androgyn of/en minder passabel uiterlijk hebt, ben je kwetsbaarder voor meer controle, discriminatie, geweld en vervolging. Niet alleen de wetgeving en gebruiken van het land spelen mee, ook de individuele overtuigingen van de medewerkers. Neem altijd je persoonlijke veiligheid in acht. Heb je het gevoel dat je niet integer of respectvol wordt behandeld, vraag dan om een supervisor te spreken of/en leg op het eigenste moment klacht neer bij de ombudspersoon van de luchthaven. 

Veiligheidscontrole

Na het inchecken is het tijd voor de veiligheidscontrole. Hier wordt je handbagage en jijzelf gecontroleerd. Iedereen is vrij om te reizen, maar niet iedereen kan vrij reizen. Voor heel wat trans personen is de veiligheidscontrole een stressvol moment. Er is namelijk altijd het risico dat je publiek geout wordt door de beambten, wat in het ergste geval kan leiden tot discriminatie of geweld. Gelukkig komt de overgrote meerderheid zonder problemen of ongewenste publieke outing door de veiligheidscontrole. 

Controle van de passagier

Iedere reiziger moet tijdens de veiligheidscontrole door de screening detector lopen. Als het alarm afgaat, word je gefouilleerd. Bijna overal gebeurt de fouillering gender gesegregeerd. Dit betekent dat een vrouw andere vrouwen, en een man andere mannen fouilleert. Je hebt wel steeds het recht om te kiezen of je door een man of vrouw gefouilleerd wordt. De fouille weigeren kan, maar dan loop je het risico dat je niet doorheen de veiligheidscontrole raakt. Over het algemeen vraagt men bij de veiligheidscontrole niet standaard naar je identiteitskaart.

Je zou dus bijvoorbeeld als trans vrouw met een vrouwelijk uitziende expressie kunnen vragen om/stappen naar een vrouwelijke beambte. Houd er wel rekening mee dat je in sommige landen mogelijks in moeilijkheden komt wanneer er toch gevraagd wordt naar je identiteitskaart en hier nog een M en "mannelijke" voornaam op staat. In landen waar LGBTI+ personen vervolgd worden, ben je best aandachtig. Je kan er dan voor kiezen om je expressie tijdelijk in overeenstemming te brengen met de gegevens op je identiteitskaart. Dat is niet fijn, maar zorgt wel voor meer veiligheid. Of je kan je expressie zoveel mogelijk in overeenstemming brengen met je genderidentiteit. Het is dan wel belangrijk dat je passabel bent, en dus in dit voorbeeld gezien wordt als cisgender vrouw. Voor non-binaire personen met een androgyn uiterlijk kan de fouille mogelijks nog lastiger zijn. Je kiest dan best om je expressie tijdelijk in overeenstemming te brengen met de gegevens op je identiteitskaart. 

De fouille gebeurt vaak oppervlakkig en snel. Toch bestaat de kans dat men iets verdachts voelt of opmerkt bij jou, waardoor een bijkomende veiligheidscontrole of ondervraging steeds mogelijk is. Meestal ervaren trans personen geen problemen bij de security scan, bodyscan of het fouilleren, maar er zijn gevallen bekend waarbij wel expliciet gevraagd werd naar bijvoorbeeld de protheses of binder. Een prothese of binder kan namelijk zichtbaar zijn tijdens de security scan of bodyscan. Je mag deze scans weigeren maar dan word je sowieso gefouilleerd. Reizigers mogen in principe nooit gevraagd worden om hun borstprotheses, binder of penisprothese publiek te tonen of te verwijderen, wel kunnen er vragen over gesteld worden. Mocht men hier alsnog op aandringen, vraag dan naar de supervisor en leg de situatie rustig uit. Dat is ook zo voor pruiken en haarstukjes. 

Controle van de handbagage

Elk stuk handbage gaat door de security scan. De meeste landen laten alle vormen van vaste medicatie en naalden voor medisch gebruik toe, maar kijk dit zeker na. Wanneer je vaste medicatie (tabletten of pleister) neemt in kader van een hormonale behandeling, dan raden we je aan om de helft in je handbagage en de andere helft in je ruimbagage te steken.

Vloeibare medicatie (zoals Sustanon of Nebido) wordt best niet in de ruimbagage gestoken, omdat door de koude temperaturen, de vloeistof zou kunnen bevriezen en zo kan de werking verminderen. Vloeibare medicatie moet apart worden meegenomen in een doorzichtig en hersluitbaar zakje. De hoeveelheid moet beperkt blijven tot het noodzakelijke gebruik tijdens jouw reis. Laat de medicatie in de originele verpakking met doktersvoorschrift en/of vertaling van de bijsluiter in een doorzichtig zakje, zodat je snel kan verduidelijken waarom je deze neemt. 

Veel trans personen willen hun hormonaal product, dilatatie set, protheses en/of andere hulpstukken meenemen op reis. Houd er rekening mee dat je mogelijks de inhoud van je handbagage moet tonen bij detectie van een verdacht voorwerp, en uitleg moet geven. Vraag aan je arts of chirurg een attest waarin staat dat je de dilatatie set of het hormonaal product nodig hebt voor medisch gebruik. Beperk ook glijmiddel tot de max. verpakking. Houd er ook rekening mee dat je zelf het hormonale product zal moeten aan- of inbrengen. Vooral het zetten van injecties kan een moeilijkheid vormen op reis. Voor Nebido wordt het afgeraden om zelf te injecteren, voor Sustanon kan het wel na oefening met een verpleegkundige of arts. 

Protheses die uit silicone/gel gemaakt zijn, zoals sommige borstprotheses bijvoorbeeld, worden niet meegerekend tot max. verpakking van vloeistoffen of gels. Normaal worden ze als medisch noodzakelijk beschouwd, maar ze kunnen soms ook extra onderzocht worden. Probeer ze daarom altijd te dragen of in je ruimbagage te steken. 

Laatst nagekeken op: .