Wat is een genderpasje?

Een genderpasje is een papieren identiteitskaartje dat je kan gebruiken als hulpmiddel om je identiteit te verduidelijken. Het heeft geen wettelijke waarde en wordt dus niet gelijkgesteld aan een identiteitskaart. Wel kan het erg handig zijn in bepaalde situaties (douanecontrole op de luchthaven, poststukken afhalen, politiecontrole, abonnement controle op de trein of bus,...) waarin verwarring rond jouw identiteit ontstaat omdat je uiterlijk of/en nieuwe naam niet meer (helemaal) overeenstemt met de foto en gegevens op je identiteitskaart.

Bijvoorbeeld: Je hebt nog een een 'M' geslachtsmarker en de voornaam 'Paul' op je identiteitskaart staan, maar je uiterlijk is sterk vervrouwelijkt, je identificeert jezelf als vrouw en stelt jezelf voor als 'Pauline".

Het kan daarnaast een fijne eerste stap zijn naar zelferkenning en voor sommigen een goede gewenning aan een nieuwe voornaam. Voor de meesten is het een tussenstap in afwachting van een officiële wijziging van voornaam en/of geslachtsregistratie. Tot slot kunnen of willen sommigen (bv. non-binaire personen) hun geslachtsregistratie niet officieel wijzigen. Ook voor hen kan het pasje dienen. 

Hoe ziet een genderpasje eruit?

Op de binnenzijde kan je een foto plakken van hoe je er voordien uitzag, best zoveel mogelijk lijkend op de foto die op de identiteitskaart wordt weergegeven. Daarnaast is er plaats voor een foto van jou met (eventueel tijdelijk) gewijzigde uiterlijk. Je hoeft ons geen foto’s op te sturen. 

Daarnaast schrijf je ook je officiële naam en voornaam, en (indien van toepassing) je nieuwe voornaam. Je zet ook je handtekening en schrijft het registratienummer over dat je kan vinden in de meegezonden brief. Het registratienummer dient enkel voor situaties waarin controlerende instanties meer informatie bij ons zouden opvragen. De persoonsgegevens worden geenszins gebruikt voor andere doeleinden en worden ook niet kenbaar gemaakt aan derden. Je kan altijd de persoonsgegevens later opvragen of laten verwijderen.

Op de achterzijde wordt in drie talen (Engels, Frans en Nederlands) aangegeven dat beide foto’s één en dezelfde persoon weergeven, en dat de uiterlijke verschijning afwijkend kan zijn van de identiteitskaart omdat de persoon in kwestie trans is.

Hoe vraag je een genderpasje aan?

Via ons toelatingsformulierPDF  kan je gratis een genderpasje aanvragen. Noteer zeker je naam en voornaam zoals vermeld op je identiteitskaart. Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid. Gelieve het aanvraagformulier te verzenden naar contact@transgenderinfo.be.      

Wij sturen het genderpasje standaard op per post. Vergeet zeker niet het adres te vermelden waarop je het genderpasje wenst te ontvangen, en kruis duidelijk aan welke voornaam we op de envelop mogen schrijven. Sommigen wensen dat anderen uit hun gezin geen post vinden op de nieuwe naam, daar houden we graag rekening mee. Opsturen doen we altijd in een neutrale omslag zonder verwijzing naar het Transgender Infopunt of tegenadres. Mocht je het genderpasje niet ontvangen, geef dan gerust een seintje.

Wil je het genderpasje liever bij ons komen halen? Spring dan even binnen tijdens onze openingsuren of neem contact met ons op voor een afspraak.

Laatst nagekeken op: .