Trans personen ervaren vaak specifieke uitdagingen op het gebied van daten. Velen worstelen met de vraag of ze er klaar voor zijn en hoe ze daten kunnen combineren met hun genderzoektocht of transitieproces.

Bovendien voelen veel trans personen zich onzeker over het juiste moment en de manier waarop ze hun identiteit kunnen delen tijdens het daten. Ze willen eerlijk beoordeeld worden op wie ze zijn als persoon, zonder dat hun genderidentiteit de enige focus is. Naast hun trans identiteit zijn, hebben ze immers veel andere identiteiten zoals grootouder, milieuactivist, leerkracht, liefhebber van klassieke muziek, ….

Trans personen worden vaak geconfronteerd met afwijzing, fetisjering of onbegrip van mogelijke partners. Daarbovenop komen ze regelmatig in aanraking met vooroordelen en heteronormatieve verwachtingen.

Velen zoeken een date via minder veilige omgevingen, vooral online platforms, wat hen blootstelt aan discriminerende reacties en in sommige gevallen expliciet transfoob (seksueel) geweld.

Ben ik klaar om te daten?

Tijdens een transitie of genderzoektocht ligt de focus vaak sterk op persoonlijke groei en zelfontdekking. Je bent bezig met jezelf beter te leren kennen, en dat kan vragen oproepen over hoeveel ruimte er dan nog is om iemand anders in je leven toe te laten.

Sommige trans personen kiezen ervoor om met daten of seks te wachten totdat ze zich comfortabeler voelen in hun eigen lichaam en identiteit. Anderen voelen juist de behoefte om hun transitie samen met een partner te doorlopen, die hen kan ondersteunen en het proces met hen deelt.

Het is belangrijk dat je je eigen tempo volgt, en niet halsoverkop een romantische en/of seksuele relatie start. Bijvoorbeeld uit angst voor eenzaamheid of nood aan erkenning tijdens je transitie, of omdat je het gevoel hebt dat dit van je wordt verwacht.

Luister naar wat jij nodig hebt. Er is geen goed of fout moment om te starten met daten.

Hier zijn enkele tips om te bepalen of je klaar bent om te daten:

  • Luister naar je gevoelens

Vraag jezelf af hoe je je voelt bij het idee van daten. Voel je enthousiasme of spanning? Of is er juist angst en twijfel? Je emoties kunnen je veel vertellen over je bereidheid. Als je merkt dat je nieuwsgierig bent naar anderen en openstaat voor nieuwe ontmoetingen, kan dit een signaal zijn dat je klaar bent om te gaan daten.

  • Beoordeel je comfortniveau met jezelf

Voel je je prettig met wie je nu bent, en ben je momenteel comfortabel in het lichamelijk en emotioneel toelaten van anderen? Dit betekent niet dat je transitie volledig moet “doorlopen zijn”, maar dat je voldoende zelfvertrouwen hebt om jezelf open te stellen voor anderen.

  • Overweeg je mentale stabiliteit

Sta stil bij je mentale en emotionele welzijn. Ben je in staat om te geven en te ontvangen zonder dat het je eigen groei of herstel belemmert?

  • Weet wat je wilt en verwacht

Denk na over wat je zoekt in een partner of relatie. Dit kan variëren van casual daten tot iets serieuzer. Het kennen van je eigen wensen en grenzen, en hierover communiceren, kan je helpen om duidelijk te zijn en teleurstellingen te voorkomen.

  • Ga na of je je veilig en gesteund voelt

Als je je gesteund voelt door familie, vrienden of een community, heb je een goede basis om je open te stellen voor nieuwe date ervaringen.

  • Reflecteer over je energie en tijd

Heb je de tijd en energie om iemand anders toe te laten? Als je voelt dat je ruimte hebt voor iemand anders zonder jezelf te verwaarlozen, is dat een goed teken.

  • Gun jezelf de ruimte om van gedacht te veranderen

Klaar zijn om te daten is geen vaststaand iets. Als je ermee begint en merkt dat het toch te veel is, is het oké om een stap terug te zetten en op jezelf te focussen.

Hoe weet ik of de ander klaar is om te daten?

Een transitie kan gepaard gaan met onzekerheid, hormonale verschuivingen, medische ingrepen, complicaties en langdurige herstelperiodes na een ingreep, uitdagende coming-outs, … Ook het thema kinderwens en vruchtbaarheid kunnen het datingproces beïnvloeden.

Houd er rekening mee dat dit niet alleen voor jou, maar ook voor je date een uitdaging kan vormen. Je bent echter niet de eerste of enige die operaties of andere moeilijke levenstransities doormaakt. Er zijn genoeg mensen die daar prima mee om kunnen.

Belang van goede communicatie

Bespreek openlijk wat er momenteel speelt en wat je nog van plan bent binnen je transitie, als je daar zelf behoefte aan hebt. Dit betekent dat je je kwetsbaar opstelt, maar het zorgt wel voor een goede vertrouwensbasis en schept duidelijkheid. Sommige mensen knappen hierop af en verbreken het contact. Bij anderen zorgt de openheid en diepere emotionele connectie er net voor dat er een diepere verbinding ontstaat.

Twee masterproeven1 2 naar de date-ervaringen van trans personen tonen aan dat heel wat beginnende koppels hun transitieproces goed doorstaan en positieve uitkomsten aanbrengen zoals de toename van het algemeen gezinswelzijn en de ontwikkeling van betere communicatiestrategieën.

Zo toonde één van deze masterproef-onderzoeken, waarbij 12 diepte-interviews met Vlaamse trans personen plaatsvonden, aan dat de helft van de bevraagden een vaste (date) partner had waar ze heel gelukkig mee waren. Een derde van de vrijgezellen was tevreden over het huidige datingleven.

Hoe ga ik om met mijn onzekerheden tijdens het daten?

Onzekerheid is normaal, zeker in een situatie die zo kwetsbaar kan zijn als daten. Als je je onzeker voelt, kan je opkijken tegen daten. Je kan jezelf dan afvragen: “Als ik mezelf al niets vind, wat zal mijn date dan wel niet van me vinden?!” En: “Is het dan wel de moeite dat ik me openstel?”

Misschien maak je je zorgen of dates aan je kunnen zien dat je trans bent en wat ze daarvan zullen vinden, of misschien heb je al negatieve opmerkingen gehoord over trans personen die je bent beginnen geloven.

Onzekerheid over je lichaam en expressie

Ook je eigen ongemak met je lichaam of expressie, omdat het volgens jou gevoel niet helemaal klopt met hoe je je voelt, kan onzekerheid opleveren. Je lichaam of expressie zijn dan misschien wat anders dan het gangbare, maar anders kan ook mooi en aantrekkelijk zijn. Elk lichaam is trouwens anders, en niet elke potentiële partner is gefocust op uiterlijkheden.

Fysieke aantrekking is belangrijk, maar emotionele connectie is dat ook. Er zijn zeker mensen die zich willen losmaken van alle cis- en heteronormatieve verwachtingen en de mooie mens in jou zien.

Onzekerheid over je trans identiteit

Dat geldt ook zo voor onzekerheden over je identiteit. Vaak zijn trans personen bang dat niemand hen zal willen omwille van hun trans identiteit. Want, is het niet makkelijker of fijner om met iemand te daten die cisgender is? Weet dat er niets mis is met trans-zijn en dat de juiste persoon hier doorkijkt.

Voel je je toch onzeker, dan zijn er gelukkig manieren om jezelf te ondersteunen en meer vertrouwen te krijgen:

  • Herinner jezelf er aan dat je waardevol bent

Je bent waardevol, ongeacht wat anderen denken of hoe dates verlopen.

Versterk ook je zelfbeeld door zelfzorg en positieve affirmaties. Onder positieve affirmaties verstaan we bijvoorbeeld het herhalen van positieve eigenschappen van jezelf: “ik ben goed genoeg”, “ik ben grappig”, ik heb het beste voor met de ander”, “ik mag er zijn” enzovoort. Dit helpt om je minder afhankelijk te maken van de goedkeuring van anderen.

  • Focus op wat jou uniek maakt, zowel binnen als buiten je trans identiteit

Als je onzeker bent heb je soms de neiging om jezelf kleiner te maken. Op die manier ontneem je de ander om de echte jij te leren kennen.

  • Deel je onzekerheden

Het kan helpen om je onzekerheden te delen met een goede vriend, psycholoog of andere vertrouwensfiguur. Je kunt ook met andere trans personen het thema ‘onzekerheid’ bespreken. Soms is het horen van vergelijkbare ervaringen een goede manier om jezelf te relativeren en steun te voelen. 

Het eerlijk delen van je onzekerheden met je dates kan ook helpend zijn, maar alleen als je dat wilt. Je hoeft niet meteen al je onzekerheden te delen. Deel alleen wat voor jou goed voelt en wanneer je daar klaar voor bent.

  • Weet dat daten een wederzijds proces is

Jij bent niet de enige die beoordeeld wordt. Jouw date heeft vast ook onzekerheden. Dit perspectief kan je helpen om meer balans te voelen in jullie interactie.

  •  Blijf in het moment

Onzekerheden komen vaak voort uit piekeren over wat je date van je zal denken. Probeer te genieten van de tijd die je met iemand doorbrengt, zonder je zorgen te maken over de toekomst en sta jezelf toe om fouten te maken. Zie een date als een kans om meer over jezelf en je eigen behoeftes te ontdekken. 

Hoe en wanneer vertel ik over mijn trans identiteit tijdens het daten?

Veel trans personen vragen zich af of, wanneer én hoe ze moeten vertellen dat ze transgender zijn. Sommige delen het in hun bio op sociale media of datingapp profielen, anderen kiezen ervoor om het tijdens een eerste date aan te kaarten, en nog anderen wachten een aantal dates of eerste keer seks af.

Je moet doen waar jij je goed bij voelt, maar hierbij ook rekening houden met de ander. De juiste aanpak vinden is lastig, en bovendien moet je het misschien wel aanpassen naargelang je dates. Er is helaas geen passe-partout aanpak die voor iedereen werkt. Veel hangt af van o.a. de situatie, jouw karakter en eerdere date ervaringen, en het is altijd afwachten hoe je date hierop zal reageren.

Geheimhouding is geen goed idee

Wat wel vaststaat is dat het iets is dat je moeilijk eeuwig geheim kan houden. Je partner komt het hoogstwaarschijnlijk wel te weten. Je wilt niet dat je partner of date het via een ander te weten komt, en zich bedrogen en belogen voelt. Om die reden wordt er aangeraden om het te vertellen, zeker wanneer de relatie serieuzer wordt en er een vertrouwensband tussen jullie ontstaat.

Veel trans personen ervaren dat openheid over hun trans-zijn, vooral wanneer de relatie zich begint te ontwikkelen en goed voelt, vaak een positief effect heeft op de verdere relatievorming.

Maar hoe vertel je nu dat je lichaam er onder je kleren anders uitziet dan wat de ander verwacht? Dat je er nu uitziet als een man, maar je eigenlijk een vrouw voelt. Of dat je een transitieverleden hebt?

Een aantal tips:

  • Kies zorgvuldig een locatie uit

Zorg ervoor dat je op een veilige locatie bent wanneer je je date inlicht. Dit houdt in dat je gemakkelijk weg kan of anderen kan aanspreken mocht je een nare reactie krijgen.

Misschien is het wel fijn om in een queer café of plek af te spreken? De kans is groter dat iedereen daar je accepteert en je geen gestaar moet ondergaan. Neem eens een kijkje op de queerkaartExterne link voor LGBTI+ veilige plekjes in Vlaanderen.

  • Zorg voor ontspanning en een vertrouwensfiguur

Vertel aan een vertrouwensfiguur wanneer je je date zal inlichten. Vraag je vertrouwensfiguur om zich vrij te maken op dat moment. Mocht je een nare reactie krijgen, dan kan deze persoon je nadien opvangen, en indien je date positief reageert dan is het fijn om dit te kunnen delen met iemand.

Zorg na de date ook voor een ontspannend moment. Vermijd stressvolle situaties. Vertellen over je identiteit is spannen en vaak stressvol, extra stress nadien kan je missen.

  • Denk na over een goed tijdstip

Het best kan je voorafgaand aan een eerste date of binnen de eerste vijf dates vertellen over je trans-zijn. Op die manier ben je eerlijk en creëer je geen valse verwachtingen. Sommige trans personen vertellen het vrijwel meteen, maar het kan ook fijn zijn als de ander je eerst wat leert kennen. Hierdoor hebben eventuele vooroordelen minder effect op hun eerste indruk van jou.

Misschien ervaar je je transitie of genderzoektocht helemaal niet als een zwaarbeladen gegeven, en kies je ervoor om geen coming-out moment vast te leggen, maar te wachten tot het thema aan bod komt om er vervolgens op in te pikken. Soms voelt dit meer ongedwongen aan en is het minder stresserend of plechtig dan een geplande coming-out.

  • Wees eerlijk en positief

Tracht zelfverzekerd te vertellen over je trans-zijn. Benader het niet als iets negatiefs of dramatisch als je het zelf niet zo voelt. Ga je niet excuseren voor je identiteit of minderwaardig opstellen t.o.v. de ander.

Heb je het nog moeilijk met je identiteit? Wees hier eerlijk over, maar verval niet in zelfbeklag. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent, maar de date moet ook nog leuk blijven. Veel mensen knappen af op zwaarbeladen onderwerpen en emoties tijdens de eerste datemomenten.

Als je je kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig opstelt, dan dwingt dat meestal respect af van anderen. Verder roept het de ander op om zich ook kwetsbaar op te stellen en iets persoonlijks te delen. Het kan de start zijn van diepe liefdevolle gesprekken. En het hoeft ook helemaal niet zwaarbeladen te zijn. 

  • Kies de juiste woorden

Denk goed na over welke woorden je wil gebruiken. Een tip is om deze op voorhand op te schrijven, zodat je je makkelijker kunt uitdrukken het moment zelf.

  • Bied informatie en tijd aan

Jouw date kan veel vragen hebben en misschien niet veel afweten van transgenderthema’s. Bedenk wat je wel en niet wil delen, en zoek naar begrijpbare woorden die jouw identiteit of situatie beschrijven. Houd er ook rekening mee dat je date mogelijks moet wennen aan het idee. Misschien weet je date even niet hoe te reageren en is tijd en ruimte geven belangrijk.

Verwijs eventueel door naar de Trans*Partner werking of de webpagina’s voor partnersExterne link van het TIP.

Meer tips en adviezen vind je via de coming-out webpagina’sExterne link .

Bekijk in dit filmpjeExterne link hoe Kasper via Tinder aan Astrid vertelde dat hij trans is

Bekijk in dit filmpjeExterne link wanneer je je date kan vertellen dat je trans bent

Hoe ga ik om met afwijzing of onbegrip tijdens het daten?

Het kan dat je date moet wennen aan jouw coming-out. Dit betekent echter niet dat je gemene of kwetsende opmerkingen moet pikken. Als je date negatief of zelfs agressief reageert, spreek dan niet meer af. Je verdient beter. Helaas maken heel wat trans personen nog steeds afwijzing mee die verband houden met hun trans identiteit.

Geassocieerd stigma

Veel van die afwijzing heeft te maken met angst voor geassocieerd stigma en het afwijken van hetero- en cisnormatieve verwachtingen. Geassocieerd stigma houdt in dat men mee-gestigmatiseerd wordt, omdat men een relatie heeft met een gestigmatiseerde persoon.

Uit een onderzoek3 uit 2018 onder Canadezen en Amerikanen blijkt dat slechts 1 op 8 het een optie vindt om met een trans persoon te daten. En als men met een trans persoon wil daten of een relatie starten, dan gaat de voorkeur vaker uit naar een trans man dan naar een trans vrouw.

Vooroordelen en aannames

Vele mensen zijn niet vertrouwd met trans personen en trans lichamen, en gaan daarom uit van vooroordelen en aannames. Maar zelfs binnen de LGBTI+ gemeenschap komt afwijzing van trans personen vaak voor. Het gaat dan bijvoorbeeld om een lesbische vrouw die niet wil daten met een trans vrouw, of een trans man die geen relatie wil met een non-binair persoon.

Internalisering

Afwijzing is nooit fijn, en zeker niet wanneer het veelvuldig voorkomt en op verschillende levensdomeinen. De kans bestaat dat je die afwijzing gaat internaliseren. Dit betekent dat je je onbewust ideeën, gevoelens, meningen van buitenaf eigen maakt en integreert in je eigen denken en handelen. Ze worden dan deel van je eigen zelfbeeld.

Er zijn manieren om met afwijzing en onbegrip om te gaan en je eigenwaarde te behouden:

  • Erken je gevoelens en veerkracht

Het is normaal om je gekwetst, gekleineerd, gefrustreerd of teleurgesteld te voelen bij afwijzing. Geef jezelf ruimte om deze emoties te ervaren in plaats van ze weg te duwen.

Het kost moed om te daten als trans persoon, en elke ervaring, positief of negatief, draagt bij aan je groei en veerkracht.

  • Onthoud dat afwijzing meer zegt over de ander dan over jou

Veel mensen reageren uit onwetendheid, angst of vooroordelen. Dit doet niets af aan jouw waarde. Soms voelt de andere persoon het niet, of heeft die andere verwachtingen. Die eerlijkheid is mogelijks pijnlijk, maar zorgt ook voor duidelijkheid. Je hoeft op die manier geen tijd en gevoelens te verspelen.

  • Blijf hoopvol

Laat je niet afschrikken door afwijzing. Onthoud: je wordt door één persoon afgewezen, niet door iedereen afgeschreven. Blijf geloven dat er mensen zijn die accepteren en waarderen zoals je bent.

  • Gun jezelf tijd voor herstel

Ga niet meteen opnieuw daten als je daar nog niet klaar voor bent, en omring jezelf met ondersteunende mensen. Praten met anderen en bezinnen helpen.

Hoe kan ik mijn grenzen aangeven tijdens het daten?

Ga bij elke date je grenzen en wensen na. Wees eerlijk over je verwachtingen en vraag aan de ander om dat ook te zijn. Op die manier vermijden jullie misverstanden. Hoe beter je dit van jezelf weet, hoe waarschijnlijker het is dat je leuke dates zal hebben.

Ga zeker na of je een relatie wil, of enkel casual seks, en hoe je dat zal aangeven. Ga ook na welke lichaamsdelen anderen mogen aanraken; en op welke manier, en welke niet. Denk tot slot na over hoe je wenst aangesproken en behandeld te worden.

Ga verder af op je gevoel af en observeer hoe de ander reageert op je grenzen. Hoe iemand reageert op je grenzen zegt veel over hun respect voor jou. Als iemand ze negeert of blijft pushen, dan is dat een slecht teken.

Wees wel duidelijk over wat je tolereert en durf ‘nee’ te zeggen. Dat kan je uitspreken in woorden of tonen in je lichaamstaal. Check altijd bij de ander of die jou heeft begrepen en ga er niet zomaar vanuit dat je date jouw subtiele signalen wel zal begrijpen. Gebruik humor als het helpt en het gesprek luchtiger kan maken, maar lach je eigen grenzen ook niet weg.

Je hoeft je niet te verantwoorden waarom je een bepaalde grens hebt, simpelweg aangeven is voldoende. Communiceer je grenzen in de ik-boodschap zodat de ander zich niet aangevallen voelt. Dit houdt de communicatie open en positief.

Zeg niet Zeg liever
"Je gaat veel te snel." "Ik doe het graag rustig aan."

Gaat iemand over jouw grenzen, wees dan niet bang om degene los te laten als die je identiteit niet respecteert of je slecht behandelt. In een goede seksuele of romantische relatie doe je enkel wat voor beiden goed voelt én met toestemming van elkaar.

Casual seks date versus date gericht op een relatie

Uit de eerder vernoemde masterproef waar 12 Vlaamse trans personen bevraagd werden naar hun datingervaringen, bleek dat elke ondervraagde aangaf dat het moeilijk is om een liefdesrelatie te starten als trans persoon. Er werd aangehaald dat een date gericht op casual seks veel makkelijker te verkrijgen is, dan een date gericht op het bekomen van een serieuze relatie.

De bevraagde heteroseksuele trans mannen gaven aan soms noodgedwongen seks te hebben met cisgender homomannen omdat ze vrouwen minder toegankelijk vinden. Deze bevinding springt in het oog en toont aan dat de meerderheid van de bevraagde trans mannen de seksuele oriëntatie niet op de wenselijke manier kan beleven, en dat de drang naar intiem contact, onder invloed van testosteron, bij sommigen ertoe kan leiden dat ze zichzelf in een extra lichamelijke en emotionele kwetsbare situatie brengen.

Anderzijds werd er vastgesteld dat de meerderheid van de bevraagde trans personen zich assertief en zelfzeker verhouden binnen een date- of relatiecontext. De aanname dat trans personen het slachtoffer zijn van hun identiteit en kwetsbaar in de datingswereld staan, wordt hierdoor uitgedaagd.

Waar vind ik dates?

Offline daten

Misschien weet je niet zo goed hoe je nieuwe mensen kan leren kennen tijdens of na je transitie. Uiteraard kan je op eender welke plek iemand leuks tegen het lijf lopen: op café, tijdens een feestje, in de sportclub, op je werk,…

We weten echter uit onderzoek4 5 dat veel trans personen omwille van stigma en vooroordelen moeite hebben met het vinden van een romantische of seksuele date op de bots, en dat om die reden frequent dating apps en sociale media apps gebruikt worden6 7 . Ook voor trans personen met een handicap of autisme kan online daten een manier zijn om makkelijker contact te leggen met anderen.

Online daten

LGBTI+ personen pionierden in de datingapp wereld met de lancering van apps zoals Grindr en Scruff in 2009 en 2010. Pas later, in 2012, kwamen er meer op cisgender en hetero gebruikers gerichte apps zoals de bekende Tinder app8 .

Amerikaans onderzoek9 toont ook aan dat LGBTI+ personen vaker datingapps gebruiken dan niet-LGBTI+ personen, waarbij 55% van de LGBTI+ volwassenen in de Verenigde Staten datingapps gebruikt, vergeleken met 28% van de niet-LGBTI+ personen. Daarnaast bleek uit een enquête10 onder 1613 trans personen dat 75.3% in het verleden datingapps had gebruikt. Van deze groep had 79.4% effectief minstens één persoon ontmoet voor een romantische date en 70.2% had iemand ontmoet voor een seks date.

Datingapps zorgen ervoor dat je een profiel kan aanmaken dat reflecteert wie je bent. Zo kan je een foto, bio, gendermarker, voornaamwoorden, interesses en seksuele voorkeuren toevoegen, en zo je plek in de digitale ruimte claimen. Vaak kan je ook een regenboog of trans vlaggetje, korte verwijzingen naar trans zoals AFAB/AMAB, FTM/MTF, post-op, transmasc/fem, enby,.… toevoegen. Op die manier trek je potentieel makkelijker mensen aan die openstaan voor een relatie met een trans persoon, en kan je een face-to-face coming-out vermijden.

Datingapps kunnen je dus veel mogelijkheden bieden om je trans identiteit kenbaar te maken en erkenning te krijgen hiervoor. Toch geven trans personen aan dat hun gender vaak niet gerespecteerd wordt, zowel door de app zelf (enkel optie M of V) als door de andere gebruikers (opzettelijke misgendering)11 .

Openlijk aangeven dat je trans bent, kan spanning oproepen tussen de wens om je identiteit eerlijk te delen en mogelijke ervaringen met fetisjering of onveiligheid. Om die reden kiezen veel trans personen ervoor om dit niet openlijk te delen. Ze willen vermijden dat ze sensatiezoekers aantrekken, potentiële leuke dates afschrikken of zichzelf teveel in een hokje plaatsen. Het is een kwestie van zoeken waar je je goed bij voelt.

Sommige trans personen voelen zich comfortabeler om te daten op LGBTI+ of queer vriendelijke plekken. Dat kan bijvoorbeeld een queer café, een lokale LGBTI+ vereniging of een LGBTI+ inclusieve datingapp zijn.

Neem eens een kijkje op de queerkaartExterne link voor LGBTI+ veilige plekjes in Vlaanderen of het overzicht van aangesloten verenigingenExterne link op de website van koepelorganisatie çavaria.

Specifieke LGBTI+ datingapps

Er bestaan ook heel wat LGBTI+ specifieke datingapps zoals HER, OKCupid, Lex, Taimi, Badoo, Bumble, Feeld en Grindr,… en trans specifieke datingapps zoals Translr, TransMe, Tser,…, vaak benoemd als trans4trans of T4T apps. Deze platformen hebben vaak inclusievere invulopties, betere veiligheidsmaatregelen en een meer begripvol publiek.

T4T apps of platforms worden vaak opgezocht door trans personen die een seksuele drang naar of aantrekkingskracht voelen tot mensen die lijken op de persoon die men wil zijn. Dit kan voor een boost in zelfvertrouwen zorgen en een validatie voor de eigen identiteit opleveren. Sommige trans personen ontdekten zelfs dat ze trans zijn doordat ze werden verleid door een andere trans persoon die ze onweerstaanbaar aantrekkelijk vinden12 .

Hoe vermijd ik onveilige dates?

Ondanks dat veel trans personen een date online vinden, is het de meest onveilige datingomgeving. Soms trekken trans tekenen in je bio mensen aan die juist niet op jou, maar alleen op je trans-zijn vallen.

Transfetisjisme

Transfetisjisme komt helaas nog vaak voor. Dit houdt in dat iemand seksuele opwinding voelt puur vanwege jouw trans identiteit. Dit gaat niet om wederzijds respect of aantrekking, maar om het reduceren van een trans persoon tot een fetisj of fantasieobject.  Dit kan erg schadelijk zijn, omdat deze personen jouw menselijkheid negeren en je een gevoel van onveiligheid en ongemak geven.

Uit een steekproef13 van 466 trans personen gaf 64.2% aan in het verleden ooit te zijn gefetisjeerd, waarbij 53.2% van deze ervaringen plaatsvond via datingapps. Zo werden trans mannen met vagina’s vaak benaderd door cisgender mannen die hen beschouwen als een verborgen manier om seks te hebben met mannen en toch hun heteroseksualiteitslabel te behouden.

Hoewel vele trans personen aangaven het absoluut niet fijn te vinden om gefetisjeerd te worden, ervoeren anderen het wel als positief en voelden ze zich seksueel begeerd.

Lees hier een aantal getuigenissen van trans personen over daten en transfetisjisme:

Wees altijd voorzichtig als je via internet persoonlijke informatie prijsgeeft aan mensen die je nog niet offline hebt ontmoet. Spreek ook altijd af op een publiek toegankelijke plek en doe eerst online onderzoek. Controleer hun naam of profiel op sociale media of Google om een beter idee te krijgen van wie ze zijn. Vraag bijvoorbeeld ook om een real-time foto of doe een videobelletje van tevoren.

Deel ook altijd je locatie met iemand die je vertrouwt. Gebruik eventueel een locatie-app om je locatie live te delen. Luister ten slotte steeds naar je instinct. Voel je je onveilig of bedreigd, beëindig dan de date vroegtijdig en breng jezelf in veiligheid.

Dating geweld

Onderzoek14 15 16 toont helaas aan dat er meer dating geweld voorkomt bij trans personen. We weten ook dat vooral heteroseksuele trans vrouwen zich minder comfortabel voelen bij het zoeken naar een nieuwe partner en sneller het slachtoffer zijn van afwijzing en geweld17 18 .

Ben je slachtoffer van (seksueel) geweld, lees dan hierExterne link wat je kan doen.

Hoe ga ik om met genderrolverwachtingen tijdens het daten?

Trans personen, en zeker non-binaire personen, ervaren vaak nog uitdagingen in een gender binaire samenleving waar romantische monogamie en heteronormativiteit de norm is. Door de huidige maatschappelijke tendensen in date- en relatievormen worden diverse relaties wel steeds zichtbaarder, maar het blijft moeilijk voor trans personen en hun dates om te ontsnappen aan stereotiepe genderrolverwachtingen.

Door af te wijken van de norm, kan je allerlei uitdagingen ervaren. Zo vinden sommige date partners het moeilijk om uit te komen voor hun queer relatie, of ze vinden het lastig dat je geen standaard lichaam hebt. Mensen die oestrogenen gebruiken ervaren vaak een tijdelijk verminderd, en mensen op testosteron een vergroot seksueel verlangen, wat ook uitdagend kan zijn tijdens het daten.

In een Vlaams onderzoek19  rapporteerden trans personen vaker een stabiele seksuele relatie na een medische transitie (52,7%) dan ervoor (35,3%). Dit werd vooral gevonden voor trans vrouwen. Wat de verschillen tussen trans mannen en trans vrouwen betreft, hebben trans mannen meer moeilijkheden met het starten van een nieuwe relatie na een medische transitie. Er is echter geen verschil gevonden tussen de twee groepen in het hebben van een stabiele relatie.

Naast uitdagingen heeft een queer relatie of datingsleven ook voordelen. Zo sta je bewuster in de relatie en voel je minder maatschappelijke druk. Samen met je date beslis je hoe je je relatie vorm geeft, vanuit een groot respect voor ieders eigenheid.

Een Vlaamse studie20  die relaties tussen cis vrouwen en trans mannen vergeleek met heteroseksuele koppels, wees uit dat deze niet van elkaar verschillen wat betreft relationele en seksuele tevredenheid.

De partners van trans mannen wijdden het succes van hun seksuele relatie aan respect, eerlijkheid, vertrouwen, wederzijds begrip en open communicatie. Communicatie is essentieel om seksuele grenzen en wensen aan te geven, alsook het gebruiken van benamingen en handelingen die overeenkomen met de genderidentiteit en mogelijks afwijken van het klassieke.

 

Lees hierExterne link getuigenissen van non-binaire personen over daten.

Lees hierExterne link  meer over hoe de seksuele en romantische oriëntatie van jou en je dates mogelijks in vraag wordt gesteld.

Laatst nagekeken op: .