Lancering en groei
Het Transgender Infopunt (TIP) werd opgestart als innovatief project door dr. Joz Motmans en prof. dr. Guy T'Sjoen. De lancering van het TIP vond plaats op 15 maart 2013.
Sinds de start groeide het TIP uit tot een centraal infopunt in Vlaanderen, waar zowel trans personen, hun omgeving als professionals terechtkunnen voor informatie, ondersteuning en doorverwijzing.
Door de jaren heen heeft het TIP niet alleen de dienstverlening en samenwerkingen uitgebreid, maar ook tal van projectenExterne link en tools ontwikkeld. Vandaag blijft het TIP evolueren om tegemoet te komen aan de steeds veranderende noden van trans personen en hun omgeving.

Subsidiëring
Het TIP werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Vlaamse Overheid binnen het kader van het gelijke kansenbeleid van de Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel. Hierdoor kon het TIP in de periode van 1 september 2012 tot 31 augustus 2013 starten met een informatieve website. Vanaf 1 september 2013 werd de werking verlengd voor een tweede werkingsjaar.
Voor de periode van 1 september 2014 tot 31 augustus 2015 werd het TIP voor de derde maal verlengd, ditmaal via projectsubsidies van de Vlaamse minister voor Gelijke Kansen. Daarnaast ontving het TIP in 2013-2014 een aanvullende projectsubsidie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, waarmee een groot deel van de website in het Frans werd vertaald. Deze Franstalige versie is echter niet gekoppeld aan de dienstverlening, aangezien er geen structurele financiering beschikbaar is voor jaarlijkse updates. Het TIP hoopt de Franstalige website in de toekomst te kunnen herlanceren en samen te werken met Waalse transgenderorganisaties.
In 2014 werd, met steun van de Vlaamse minister van Welzijn via een kleine projectsubsidie, gewerkt aan de verbetering van transgenderzorg in Vlaanderen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een zorgpad en -kaart, bedoeld om zowel de kennis over transgenderzorg als de doorverwijsmogelijkheden in Vlaanderen te verbeteren. Dit instrument helpt transgender personen bij het uitstippelen van een traject op basis van hun individuele behoeften en wensen.
Voor de periode 1 september 2015 tot 31 augustus 2016 ontving het TIP voor de vierde maal een projectsubsidie van de Vlaamse minister voor Gelijke Kansen. Dit verhoogde budget stelde TIP in staat om een extra medewerker, Melanie Verbeke, aan te werven en vanaf oktober 2015 de openingsuren te verdubbelen. Voorheen waren alleen Joz Motmans en, in beperkte mate, Guy T'Sjoen betrokken bij het TIP.
In 2015-2016 kende de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin een projectsubsidie toe om de opvang van (ex-)partners van trans personen te versterken. Dit leidde tot de oprichting van een partnerwerking. Ook in 2016-2017 bleef het TIP rekenen op projectondersteuning vanuit zowel Gelijke Kansen als Welzijn, wat de verdere ontwikkeling van de dienstverlening mogelijk maakte.
Vanaf 2018 werd het TIP erkend als ad nominatum gesubsidieerde partner van het Vlaamse Gelijke Kansen beleid. Dankzij deze erkenning was het TIP in staat om de werking structureel vorm te geven. Tevens werkte het TIP verder met zowel het Familieplatform vzw als met de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW’s), om de welzijnscomponenten van de werking structureel te verankeren.
Sinds 2019 werd Melanie Verbeke (1.0 VTE) aangesteld bij het referentie-CAW Oost-Vlaanderen, wat tot op heden gefinancierd wordt door de Vlaamse minister van Welzijn. Er ontstond een structurele samenwerking TIP-CAW! Melanie is binnen deze samenwerking voor 50% verantwoordelijk voor de permanentie op het TIP en blijft het aanspreekpunt voor de partner- en ouderwerking. Daarnaast zorgt zij ervoor dat de zorgkaart up-to-date blijft. Daarnaast werkt ze voor 50% aan het verankeren van transgenderthema's binnen de structuren van het CAW.
De aanstelling van Melanie bij CAW Oost-Vlaanderen maakte het mogelijk om een tweede extra medewerker, Eline Vermeulen, in dienst te nemen. Tussen 2016-2024 passeerden nog enkele project- en onderzoekmedewerkers de revue. In 2022 kwam een derde extra medewerker, Davo Maras, voor het TIP werken en namen we afscheid van coördinator Joz Motmans. Hij werd coördinator van het psychosociale team van CSG UZ Gent. Het TIP bleef van 2018-2024 elk jaar subsidies krijgen van Gelijke Kansen Vlaanderen.
Momenteel is het TIP nog steeds erkend samenwerkingspartner voor gelijke kansen, en dit nog minimaal voor een periode van 5 jaar (2025-2029). Door de nieuwe samenwerkingsovereenkomst kunnen we in 2025 een nieuwe coördinator aanstellen.
Is deze pagina duidelijk?
Laatst nagekeken op: .