Wereld Aids Dag: TIP is safe space

Wereld Aids Dag 

Het is Wereld Aids Dag, en vandaag zetten we graag twee zaken in de kijker:

  • De Safe space campagne van het Instituut voor Tropische Geneeskunde
  • Onze Test&Tell studie

Wereldwijd dragen mensen ook een rood lintje en worden er verschillende acties opgezet om het stigma te doorbreken. Voor een overzicht van deze acties verwijzen we je graag naar de website van SensoaExterne link .

Safe space campagne

Met de campagne #lovemysafespace vragen sociaal verpleegkundigen van het ITG aandacht voor safe spaces waar mensen veilig kunnen praten over hiv. 

Mensen die leven met hiv krijgen helaas nog steeds te maken met stigma. Als TIP willen we een safe space of veilige plek zijn voor mensen die leven met hiv en hierover willen praten. 

Graag benadrukken we dan ook deze twee principes:

  • YOU=YOU: gelijkheid tussen mensen die leven met of zonder hiv

  • U=U (Undetectable = Untransmittable): bij correct gebruik van hiv-medicatie is het virus niet meer detecteerbaar en dus niet overdraagbaar op seksueel vlak

Ben je een transgender persoon en leef je met hiv, en heb je hier vragen over? Je kan bij ons terecht! 

I love my safe space illustratie

Test&Tell studie

In 2021 lanceerden wij een studie waarbij we onderzoek deden naar de seksuele gezondheid van transgender personen in Vlaanderen en Brussel. We werkten hiervoor nauw samen met het Centrum voor Evidence-Based Practices (CEBAM) verbonden aan het Rode Kruis, het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM).

Tot op heden was er in Europa weinig geweten over de seksuele gezondheid van trans personen, voornamelijk m.b.t. hiv prevalentie. Op internationaal niveau zagen we dat transgender personen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwd werden als één van de vijf sleutelpopulaties met een verhoogd risico op hiv-besmetting. Er was echter geen representatief Europees onderzoek die dit kon bevestigen of ontkrachten. 

Meer informatie over de achtergrond van deze studie kan je hierExterne link lezen. De studie liep 2 jaar en binnenkort hopen we de onderzoeksresultaten met jullie te kunnen delen. Stay tuned!