"Trans tieners hebben steun en begrip nodig, geen onzinnige kritiek" Reactie op opinietekst

Deze week werden we in nasleep van de PANO reportage (zie eerdere nieuwspostExterne link ) met naam en toenaam genoemd in een opiniestuk over trans en genderzoekende tieners. Zelf vinden we niet altijd de energie en tijd om op alle negatieve en polariserende berichtgeving te reageren. Onze prioriteit ligt nl. in het beluisteren en informeren van trans personen en hun omgeving. Aan hen schenken wij het liefst al onze tijd en energie. We zijn dan ook blij dat we kunnen verwijzen naar dit kernachtig artikelExterne link  in De Standaard van Fran Demeulemeester.

Zoals Fran het treffend verwoordt: “Trans tieners hebben het zo al moeilijk genoeg. Trans tieners zijn kwetsbaar, ze hebben dus steun en begrip nodig, geen onzinnige kritiek.” En zo is het helemaal.

We onderschrijven de nood aan grondige aandacht voor trans kinderen en jongeren, daarom kozen we vorig jaar reeds om in 2023 te focussen op een themadossier ‘kinderen en jongeren’. Voor dit themadossier zullen we ons o.a. verdiepen in wetenschappelijk onderzoek rond de psychosociale en medische zorg voor jongeren en kinderen. Vervolgens zullen we deze inzichten in verstaanbare taal voor jongeren en hun gezin vertalen naar onze website. Zoals steeds zullen we ervoor kiezen om enkel onderzoek aan te halen dat betrouwbaar en wetenschappelijk bevonden werd.

Naast het toevoegen van informatie aan onze website, organiseren we ook een infosessie (format nog te bepalen) en gaan we samenwerkingsverbanden aan met organisaties die werken rond de zorg en rechten van tieners.