Rol als lokaal meldpunt discriminatie in de kijker
Hoewel er de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt op vlak van transgenderrechten en -zorg, zien we ook een internationale tegenbeweging opkomen die rechten opnieuw wil inperken. Dit vanuit een verlangen naar de tradities en normen van weleer.
Denk bv. aan de recente berichtgeving over het voorstel van Trump om alle trans personen uit het Amerikaans leger te weren, de toenemende kritiek op transgenderzorg voor minderjarigen en de vele online haatspraak.
Dit kan voor velen een beangstigende tijd zijn. Daarom willen we onze rol als lokaal meldpunt voor genderdiscriminatie extra in de kijker zetten. Het TIP staat klaar om te luisteren, te ondersteunen en samen te zoeken naar oplossingen.
TIP als lokaal meldpunt voor genderdiscriminatie
Er zijn in België en ook op Europees en internationaal niveau verschillende antidiscriminatiewettenExterne link van kracht die discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit, genderexpressie en seksekenmerken strafbaar stellen. Het TIP is een lokaal en laagdrempelig meldpunt voor genderdiscriminatie (discriminatie op basis van genderidentiteit en -expressie dus).
Wat doet het TIP concreet?
- Beluisteren van jouw klacht of discriminatie ervaring
- Informatie bieden over jouw rechten en de verschillende regelgevingen
- Doorverwijzen naar gespecialiseerde diensten
TIP heeft directe lijn met gespecialiseerde diensten
Het TIP onderhoudt een directe lijn met heel wat gespecialiseerde diensten. Denk aan: Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, Kinderrechtencommissariaat, Politie, Vlaams Mensenrechteninstituut,... Hierdoor kunnen we jouw klacht snel doorsturen naar onze contactpersonen en deze vaak actief blijven opvolgen.
Voorbeelden van discriminatiemeldingen die het TIP heeft overgemaakt en opgevolgd:
- Geschil rond badkledij in een openbaar zwembad (bv. dragen van zwembinder of -rokje als trans persoon)
- Wijziging boeking gegevens bij luchtvaartmaatschappij na aanpassen voornaam en geslachtsegistratie
- Discriminatie ervaringen tijdens het solliciteren
- Geschillen met verzekeraars rond tussenkomst in kosten verbonden aan transgenderzorg
- Terugbetaling voor uitstrijkje en contraceptiva voor trans masculiene personen
- Algemene discriminatie en intimidatie klachten
- ...
Ervaar je discriminatie?
Het is belangrijk om klacht in te dienenExterne link. Op die manier wordt jouw klacht opgenomen in de statistieken, en deze cijfers zijn nodig om beleidsmakers te overtuigen van de nood aan extra beschermingsmaatregelen en campagnes. Daarnaast kan het TIP samen met jou onderzoeken welke dienst bevoegd is voor jouw klacht.
Je kan rechtstreeks contact opnemen met een dienst, of je kan eerst ons contacterenExterne link als tussenstap. Mogelijks voelt dit als een minder grote drempel en kunnen we mee met jou de klacht opvolgen.