Gendervariant of gender-non-conform gedrag?  

Sommige kinderen merken dat ze (soms) meer aansluiting vinden bij de interesses die eerder bij een andere gender lijken te horen. Personen waarvan het gedrag, het uiterlijk en/of de innerlijke beleving niet is zoals we het van een meisje/vrouw of jongetje/man standaard verwachten, noemen we gender-non-conform of gendervariant. Het zijn bijvoorbeeld meisjes die vaak met jongetjes optrekken, voetballen, stoere kledij dragen. Deze kinderen stellen gedragingen of hebben voorkeuren die roldoorbrekend zijn. Dat maakt hen daarom niet per se minder een jongetje of meisje. Heel veel kinderen en volwassenen experimenteren namelijk met genderrollen en -expressies. 

Gender-non-conform of transgender? 

Voorkeuren of expressie zijn niet hetzelfde als dat innerlijke gevoel van ‘zijn’. Bij sommige mensen gaat het dus verder dan louter de interesses of het uiterlijk: zij uiten dat hun lichaam niet past bij hoe ze zich voelen of identificeren. Naargelang kinderen opgroeien tot jonge pubers wordt het gender-non-conform gedrag steeds minder aanvaard. Gendervariant gedrag van meisjes wordt vaak makkelijker aanvaard dan dat van jongetjes. 

De puberteit is tevens de fase waarin het lichaam zich begint te ontwikkelen en secundaire geslachtskenmerken verschijnen. Voor sommige jongeren kan dit problematisch aanvoelen. Genderdysfore gevoelens kunnen zich ontwikkelen. Sommige kinderen of jongeren drukken hardop uit dat hun lichaam niet past bij hoe ze zich voelen en dat ze het anders willen of anders genoemd willen worden. Anderen verwerken het in stilte. Als het gevoel en gedrag zover gaat dat men zich niet meer (altijd) eenduidig man of vrouw of (noch) beiden voelt, of dat de gevoelens in tegenstelling komen te staan met het toegewezen geboortegeslacht, dan spreken we over transgender. Transgender personen hebben het gevoel dat hun genderbeleving niet (geheel) klopt met hun toegewezen geboortegeslacht en/of diens geslachtskenmerken. 

Laatst nagekeken op: .