Wat is een coming-out?

Een coming-out of ‘uit de kast komen’ is iets persoonlijks publiek maken. Je kan over heel wat dingen uit de kast komen, maar meestal gaat het over je romantische oriëntatie, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Dan vertel je bijvoorbeeld over je gendervariante gevoelens, genderidentiteit of/en transitiewens. 

Je kan ook over je relatievorm een coming-out doen. Dan vertel je misschien dat je polyamoureus bent of niet-monogame relaties hebt. Sommige mensen ‘outen’ zich op vlak van seksuele gezondheid, bijvoorbeeld als iemand die hiv+ is.

Kan ik er ook voor kiezen om geen coming-out te doen?

Tuurlijk! Niet iedereen kiest ervoor om een coming-out te doen. Lees hier meer over op onze waarom wel/niet vertellen paginaExterne link . Kies je wel voor een coming-out? Dan ben je vrij om dit te doen op een manier en tijdstip dat goed voor je aanvoelt. Dit kan aan het begin van een genderzoektocht, maar evengoed tijdens of na een eventuele transitie. 

Sommige trans personen kiezen ervoor om na hun transitie niet meer (openlijk) te spreken over hun trans-zijn. Dat noemen we stealthExterne link leven. Ze zijn dan bijvoorbeeld passabelExterne link . Dit betekent dat zij als trans personen ‘passen’ en ‘kunnen doorgaan als’ cisgender personen. Ze vinden het dan niet langer nodig om hier iets over te delen met anderen. Begrijpelijk dat velen dit willen nastreven, maar je bereid jezelf best voor op situaties waar het thema zich opnieuw aandient. 

Wat na mijn coming-out?

Vaak denken mensen dat een coming-out één groot moment is. Je vertelt één keer hoe het zit en daarna weet iedereen het. Meestal is dat niet het geval, en daarom kunnen we beter spreken over een coming-out proces. Doorheen je leven zal je in verschillende nieuwe situaties moeten kiezen om je al dan niet te outen. Denk aan daten of solliciteren voor een nieuwe job. 

Uit de kast komen duurt meestal een tijdje. Het duurt even om jezelf te leren kennen, zelf oké te zijn met je gevoelens, af te wegen of en waarom je het wil vertellen, wie je dit kan en wil toevertrouwen,… Wanneer iemand in de meeste contexten en bij de meeste mensen openlijk LGBTI+ is, dan is die 'out' of 'uit de kast'. 

Wat is een coming-in?

Een coming-in is de kennismaking van een LGBTI+ persoon met de LGBTI+ gemeenschap. Een coming-out kan leiden tot een coming-in. Mensen zoeken vaak anderen op waarmee ze een deel van hun identiteit delen. Hierbij leren ze anderen kennen die door een gelijkaardige situatie gaan en zich gelijkaardig identificeren.

Een coming-in kan aanvoelen als 'thuiskomen' bij een groep mensen die je begrijpen, respecteren om wie je bent en je wereld verruimen. Er zijn heel wat (online) verenigingen en organisaties die inzetten op ontmoeting en verbondenheidExterne link . Ook boeken, series, films,... kunnen voor herkenning zorgen en je meer verbonden doen voelen met anderen. In onze mediatheekExterne link vind je heel wat biografieën en getuigenissen terug.

Sommige trans personen hebben geen nood aan contact met mensen in een gelijkaardige situatie/mensen uit de LGBTI+ community én ook dat is helemaal ok!

Laatst nagekeken op: .