Of je nu huisarts, psycholoog, verpleegkundige of administratief personeel bent, het is waarschijnlijk dat je binnen jouw praktijk of dienst ooit te maken zal krijgen met een trans persoon. Onderzoek toont immers aan dat in Vlaanderen zo’n 0,7% van de personen met een mannelijk toegewezen geboortegeslacht (AMAB) en 0,6% van de personen geboren met een vrouwelijk toegewezen geboortegeslacht (AFAB) zich ‘genderincongruent’ voelt, en zich dus meer identificeert met een ander gender dan wat bij de geboorte geregistreerd werd1 . Daarnaast kunnen zo’n 2,2% van de personen met een mannelijk geboortegeslacht en 1,9% van de personen met een vrouwelijk geboortegeslacht als ‘genderambivalent’ worden beschouwd: zij identificeren zich even veel of weinig met een ander gender als met het toegewezen geboortegeslacht. Dit betekent dat in België zo’n 134.000 personen als transgender of gender non-conform zouden kunnen worden gecategoriseerd.

Trans personen kunnen voor een breed scala aan vragen of problemen in jouw praktijk terechtkomen, die niet noodzakelijk direct te maken hoeven te hebben met hun genderidentiteit of een eventueel transitieproces. Op deze website willen we jou als hulpverlener graag een beknopt overzicht bieden van de belangrijkste elementen die van belang zijn voor een transinclusieve zorgpraktijk. Het creëren van een transvriendelijk onthaal en omgevingExterne link  binnen de praktijk zelf is hierbij prioritair.

In Vlaanderen zijn verschillende professionals actief die transgender specifieke zorg aanbieden op verschillende vlakken (zoals endocrinologie, psychologische begeleiding, chirurgische ingrepen, stem, enz.). Maar ook bij algemene gezondheidszorgen zijn er aspecten die belangrijk kunnen zijn om extra aandacht aan te besteden bij trans personen. Ook voor psychologen die in hun praktijk in contact komen met trans personen zijn er aspecten die nuttig kunnen zijn om bij stil te staan tijdens de psychologische begeleiding van trans personen zelf en hun gezin en omgeving; zowel voor, tijdens als na een eventuele transitie.

Laatst nagekeken op: .