Wat is een baarmoeder- of eierstokverwijdering?
De verwijdering van een baarmoeder en baarmoederhals wordt met een moeilijke medische term 'hysterectomie' genoemd. De verwijdering van de eierstokken wordt een 'gonadectomie' genoemd en de verwijdering van de eileiders wordt een 'ovariëctomie' genoemd.
Na deze ingrepen is het niet meer mogelijk om zwanger te worden en ben je de facto onvruchtbaar. Voordien kan je eicellen laten invriezenExterne link indien je dat wenst. Na deze ingreep stoppen ook je menstruatie en de daaraan gerelateerde pijn en ongemakken.
Let op: trans personen die hun baarmoeder en baarmoederhals behouden maar officieel als man geregistreerd staan, ontvangen geen uitnodiging meer voor een screening op baarmoederhalskanker. Toch blijft een uitstrijkje aangewezen. Je kan dit laten afnemen zonder uitnodiging van het bevolkingsonderzoek. Een preventief uitstrijkje is in principe gratis elke drie jaar, ongeacht de officiële geslachtsregistratie van de persoon.
Voorwaarden
- In het bezit zijn van een verwijsbrief: ja*
- Hormonale behandeling: min. 12 maanden hormoontherapieExterne link
- Minimumleeftijd: 18 jaar
*Om in aanmerking te komen voor een baarmoeder- en eierstokverwijdering dien je in het bezit te zijn van een verwijsbrief van een psychisch hulpverlener (psycholoog, psychiater, seksuoloog, etc.). Bij voorkeur is dat iemand van op onze zorgkaartExterne link of werkzaam binnen een genderteamExterne link, maar dat hoeft niet per se.
Verloop van de ingreep
Deze ingreep gebeurt meestal via laparoscopische weg: dit is de zogenaamde ‘sleutelgatchirurgie’ waarbij via een drietal kleine sneetjes in de buikwand wordt gewerkt. Dit betekent dat men achteraf slechts minimale littekens zal hebben en dat ook de postoperatieve pijn kan worden beperkt. Er is echter steeds een kleine kans (minder dan 2%) dat tijdens de ingreep toch de beslissing moet genomen worden om de buik via een klassieke ‘bikini-insnede’ open te maken.
Opname en herstel
De opnameduur voor een hysterectomie bedraagt ongeveer 3 tot 5 dagen. Na de ingreep begint het herstel meteen.
Veelvoorkomende klachten zijn:
- Pijn: thuis kun je pijn ervaren. Hiervoor krijg je pijnstillers voorgeschreven.
- Afscheiding en bloedverlies: licht bloedverlies en afscheiding (helder of met wat bloed) kunnen 4-6 weken aanhouden. Vermijd zwemmen, baden en sauna’s zolang er bloedverlies is. Douchen mag wel.
- Beweging en sport: vermijd zware inspanningen, zoals tillen of intensief sporten.
- Plasklachten: na de operatie kun je moeite hebben met het ophouden van urine. Dit is meestal tijdelijk, maar neem contact op met je arts als de klachten aanhouden.
- Seksualiteit: seksuele opwinding of masturbatie kan en mag. Vermijd penetratieve seks gedurende de eerste 6 weken.
Deze klachten zijn normaal en horen bij het herstelproces.
Alarmsignalen
Neem direct contact op met je arts bij:
- Koorts boven 38°C.
- Acute hevige pijn: stekende pijn is normaal, maar een plotselinge toename niet.
- Ongewone afscheiding: bruine of pusachtige afscheiding kan op een infectie wijzen.
- Veel bloedverlies: plotselinge toename of helder rood bloed is abnormaal.
- Problemen met plassen: regelmatige aandrang zonder veel urine kan duiden op een blaasprobleem.
Bij twijfel: raadpleeg altijd je arts.
Kostprijs
Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug.
Is deze pagina duidelijk?
Laatst nagekeken op: .