Wat is een baarmoeder- of eierstokverwijdering?

De verwijdering van een baarmoeder en baarmoederhals wordt met een moeilijke medische term 'hysterectomie' genoemd. De verwijdering van de eierstokken wordt een 'gonadectomie' genoemd en de verwijdering van de eileiders wordt een 'ovariëctomie' genoemd.

Na deze ingrepen is het niet meer mogelijk om zwanger te worden en ben je de facto onvruchtbaar. Voordien kan je eicellen laten invriezenExterne link indien je dat wenst. Na deze ingreep stoppen ook je menstruatie en de daaraan gerelateerde pijn en ongemakken. 

Let op: trans personen die hun baarmoeder en baarmoederhals behouden maar officieel als man geregistreerd staan, ontvangen geen uitnodiging meer voor een screening op baarmoederhalskanker. Toch blijft een uitstrijkje aangewezen. Je kan dit laten afnemen zonder uitnodiging van het bevolkingsonderzoek. Een preventief uitstrijkje is in principe gratis elke drie jaar, ongeacht de officiële geslachtsregistratie van de persoon.

Voorwaarden

*Om in aanmerking te komen voor een baarmoeder- en eierstokverwijdering dien je in het bezit te zijn van een verwijsbrief van een psychisch hulpverlener (psycholoog, psychiater, seksuoloog, etc.). Bij voorkeur is dat iemand van op onze zorgkaartExterne link  of werkzaam binnen een genderteamExterne link , maar dat hoeft niet per se. 

Verloop van de ingreep

Deze ingreep gebeurt meestal via laparoscopische weg: dit is de zogenaamde ‘sleutelgatchirurgie’ waarbij via een drietal kleine sneetjes in de buikwand wordt gewerkt. Dit betekent dat men achteraf slechts minimale littekens zal hebben en dat ook de postoperatieve pijn kan worden beperkt. Er is echter steeds een kleine kans (minder dan 2%) dat tijdens de ingreep toch de beslissing moet genomen worden om de buik via een klassieke ‘bikini-insnede’ open te maken.

Opname en herstel

De opnameduur voor een hysterectomie bedraagt gemiddeld 3 tot 5 dagen.

Kostprijs

Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug.

Laatst nagekeken op: .