Wat is een hyster- of ovariëctomie?
Bij een hysterectomie en ovariëctomie worden de baarmoeder en de baarmoederhals (hysterectomie) en/of de eierstokken (gonadectomie) en de eileiders (ovariëctomie) verwijderd. Na deze ingreep is het niet meer mogelijk om zelf een zwangerschap aan te gaan en ben je de facto onvruchtbaar. Niet iedereen wenst echter deze ingreep: je kan er ook voor kiezen om baarmoeder en eierstokken te laten zitten.
Let op: trans personen die hun baarmoeder en baarmoederhals behouden maar officieel als man geregistreerd staan, ontvangen geen uitnodiging meer voor een screening op baarmoederhalskanker. Toch blijft een uitstrijkje aangewezen. Je kan dit laten afnemen zonder uitnodiging van het bevolkingsonderzoek. Een preventief uitstrijkje is in principe gratis elke drie jaar, ongeacht de officiële geslachtsregistratie van de persoon.
Wie kan een hyster- of ovariëctomie doen?
Om in aanmerking te komen voor een hysterectomie en ovariëctomie dien je in het bezit te zijn van een verwijsbrief van je behandelaar (psycholoog, psychiater, seksuoloog, etc.) en meerderjarig te zijn.
Tevens dien je minimum één jaar genderbevestigende hormonen (testosteron) te nemen.
Hoe verloopt de ingreep?
Deze ingreep gebeurt meestal via laparoscopische weg: dit is de zogenaamde ‘sleutelgatchirurgie’ waarbij via een drietal kleine sneetjes in de buikwand wordt gewerkt. Dit betekent dat men achteraf slechts minimale littekens zal hebben en dat ook de postoperatieve pijn kan worden beperkt. Er is echter steeds een kleine kans (minder dan 2%) dat tijdens de ingreep toch de beslissing moet genomen worden om de buik via een klassieke ‘bikini-insnede’ open te maken.
Opname en herstel
De opnameduur voor een hysterectomie bedraagt gemiddeld 3 tot 5 dagen.
Kostprijs
Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug.
Is deze pagina duidelijk?
Laatst nagekeken op: .