Om de continuïteit en kwaliteit van de informatie- en dienstverlening te garanderen, werd het TIP bij de oprichting gehuisvest in het UZ Gent.
Het UZ Gent heeft jarenlange expertise in transgenderzorg en -onderzoek via het gevestigde Centrum voor Seksuologie en Gender (CSG). Destijds, en nog steeds, is er veel vraag naar informatie over transgenderzorg, waardoor een directe verbinding met de zorgsector nuttig en relevant is.
Voor specifieke juridische en medische vragen zit het TIP aan één van de bronnen van informatie. Nieuwe medische ontwikkelingen kunnen meteen worden vertaald naar de website, en bij complexe juridische vragen kan het TIP beroep doen op de juridische experts verbonden aan het genderteam van UZ Gent.
Het TIP houdt ook een vinger aan de pols bij de andere genderteams in Vlaanderen alsook bij perifere zorgverleners van op de zorgkaart.
De academische en klinische omkadering zorgen voor de noodzakelijke voedingsbodem voor betrouwbaarheid en professionaliteit. De ervaring van +10 jaar werking in deze setting, heeft bewezen dat de kwaliteit en genuanceerde houding van het TIP door velen erg gewaardeerd wordt.
Geen inzage in cliënten- of patiëntendossiers
Met het oog op het bewaken van de neutraliteit, heeft het TIP echter géén toegang tot medische dossiers of tot de agenda van zorgverleners, noch is het TIP aanwezig op besprekingen van patiënten/cliënten op het genderteam.
Kortom: er is geen inmenging in of kennis over de lopende begeleidingen. Andersom hebben de medewerkers van het CSG geen toegang tot het registratieprogramma, de mailbox of agenda van het TIP. De TIP medewerkers zijn evenzeer gebonden aan (gedeeld) beroepsgeheim.
Wél woont het TIP de vergaderingen van het genderteam bij voor de algemene agendapunten om de kennisuitwisseling en communicatie tussen zorgvragers en zorgverleners te bevorderen, en een vinger aan de pols te houden voor wat betreft de nieuwe medische en beleidsmatige ontwikkelingen. Ook heeft het TIP dezelfde samenwerkingen met de andere genderteams in Vlaanderen, daar het TIP voor heel Vlaanderen werkt.
Vanuit onze unieke positie als academisch ingebed expertisecentrum kan het TIP ervoor zorgen dat de aangeboden info over o.a. transgenderzorg steeds actueel is, en anderzijds zorgverleners informeren over rechten voor trans personen.
Geen focus op medische zorg
Het TIP is er zich van bewust dat de locatie in een medische setting een drempel kan zijn. Het is echter allerminst de bedoeling om iemand richting een medisch traject te leiden. De TIP medewerkers beluisteren onbevangen de vragen en verhalen die bij het TIP binnenkomen en bekijken samen wat nodig is. Dat kan een verwijzing richting psychosociale en medische zorg zijn, maar evengoed een andere stap inhouden.
Safe space
We proberen een safe space, of veilige toegankelijke plek, te zijn voor iedereen ongeacht leeftijd, opleidingsniveau, afkomst, geloof, genderidentiteit of -expressie, geslacht, seksualiteit, ...
Je kan rekenen op onze discretie. In onze disclaimer vind je informatie over de inhoud van de website, jouw privacy, welke gegevens we bijhouden en waarom we dat doen. Videogesprekken worden niet opgenomen en namen of e-mailadressen worden niet bijgehouden. Je kan voor je eigen veiligheid de browsergeschiedenis wissen. Wanneer je naar ons belt, dan is dat anoniem.
Is deze pagina duidelijk?
Laatst nagekeken op: .