Wereldaidsdag: Test&Tell studie

Vandaag is het Wereldaidsdag en roepen we op tot solidariteit met mensen die leven met hiv en aids. Wereldwijd dragen mensen een rood lintje en worden er verschillende acties opgezet om het stigma te doorbreken.

In Vlaanderen en Brussel is het nog steeds onbekend hoeveel trans personen er precies leven met hiv of aids. Daarom lanceerden we de ‘Test&Tell‘ studie: een onderzoek naar de seksuele gezondheid van trans personen in Vlaanderen en Brussel.

Omschrijving en doelstelling van het onderzoek

In Europa en Vlaanderen is er tot op vandaag weinig geweten over de seksuele gezondheid van trans personen, voornamelijk met betrekking tot hiv-prevalentie. Op internationaal niveau zien we dat transgender personen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwd worden als één van de vijf sleutelpopulaties met een verhoogd risico op hiv-besmetting. Er is momenteel echter  geen representatief Europees onderzoek dat dit kan bevestigen of ontkrachten. Daarom voert het TIP een grootschalige studie naar de seksuele gezondheid van trans personen, waarbij we ook in kaart zullen brengen hoeveel personen binnen deze diverse populatie leven met hiv. Door middel van dit onderzoek kunnen, mocht daar nood aan zijn, transgender-inclusieve informatie-, interventie- en preventiecampagnes opgezet worden.

Opzet van het onderzoek

Een centrale doelstelling van dit onderzoek is om een zo representatief mogelijke steekproef van trans personen te bekomen. Daarom werd in de voorbereidende fase van dit onderzoek een “community mapping” studie uitgevoerd, waarbij werd nagegaan op welke plaatsen trans personen in Vlaanderen en Brussel samenkomen. Op basis hiervan werd een lijst opgesteld van plaatsen die we zullen bezoeken om data te verzamelen (cafés, praatgroepen, evenementen, individuele zorgverleners, genderteams, online discussiegroepen en fora).

Uit deze lijst worden willekeurige plaatsen en tijdstippen geselecteerd. Een willekeurige selectie is belangrijk om ervoor te zorgen dat bepaalde subgroepen niet over- of onderbelicht blijven, wat de gegevens kan beïnvloeden. Dit betekent ook dat je je niet zelf kan aanmelden voor deelname in deze studie. Meer over dit onderdeel van de studie, kan je in deze videoExterne link  bekijken.

We hopen binnenkort de resultaten met jullie te kunnen delen.