Vandaag vieren we IDAHOT
Vandaag viert het TIP IDAHOT, de internationale dag tegen LGBTI+ fobie! Hieronder zetten we graag enkele acties in de kijker:
TIP en CAW tonen zich solidair en hangen regenboogvlag op
We hangen traditiegetrouw de regenboogvlag uit om aan te tonen dat we ons verzetten tegen elke vorm van discriminatie tegen LGBTI+ personen. Melanie zorgt er vanuit haar brugfunctie ook voor dat alle CAW de vlag laten wapperen.
TIP blijft zich engageren als lokaal meldpunt genderdiscriminatie
Het TIP blijft zich verder engageren als lokaal meldpunt voor transfobie en genderdiscriminatie. Mensen met discriminatieklachten kunnen snel en laagdrempelig bij ons een klacht indienen. Wij beluisteren het verhaal en gaan samen met het slachtoffer op zoek naar de juiste diensten.
Webinar slachtofferzorg
Dit jaar ontwikkelden we een webinar die specifiek focust op slachtofferzorg voor trans personen. Deze webinar is relevant voor elke dienst die betrokken is bij de behandeling van discriminatieklachten (zoals UNIA, IGVM, VMRI,...) of actief is binnen slachtofferhulp, zoals het CAW, de centra voor zorg na seksueel geweld (ZSG), slachtofferbejegening bij de politie of slachtofferonthaal in de justitiehuizen.
Het doel is om deze webinar te verspreiden binnen onze netwerken, zodat trans personen die te maken krijgen met discriminatie en geweld op de juiste manier ondersteund en geholpen worden.
Men vindt er informatie in terug over het voorkomen van geweld en discriminatie, verwijzingen naar relevant onderzoek, en toelichting over onze rol als lokaal meldpunt. Daarnaast bevat de webinar ook uitleg over waar je een klacht kunt indienen en hoe je genderinclusief onthaal aanbiedt.
TIP werkt samen met andere partners aan gendergelijkheid
Trans personen hebben het nooit makkelijk gehad in deze wereld vol gendernormen, en zijn vaak het slachtoffer van transfobie. Er is al veel vooruitgang geboekt, maar toch zien we de dag van vandaag een toename in kritiek, georganiseerde desinformatie, haatspraak, discriminatie en geweld ten aanzien van trans personen en tout court iedereen die afwijkt van de gendernormen.
We zien het hier in Vlaanderen, maar ook in andere Europese landen en de VS. Verworven rechten en bestaande zorgpraktijken, zeker de zorg voor minderjarigen, worden ter discussie gesteld en in sommige landen zelfs ingeperkt.
Het maatschappelijk debat én politiek debat raakt steeds meer gepolariseerd en verhit, en er ontstaan complottheorieën over de ‘transgender of woke agenda of lobby’ en het verspreiden van een ‘genderideologie’. Mensen of organisaties die zich willen inzetten voor gelijke rechten en gendergelijkheid worden weggezet als ‘woke’.
Tegenwoordig is er ook veel kritiek op de medische transzorg, trans atleten binnen de topsport en de lessen over seksuele- en genderdiversiteit. Naast kritische uitlatingen neemt ook het geweld en de negatieve attitude t.o.v. LGBTI+ personen toe. Al deze zaken zorgen voor angst en bezorgdheid onder trans personen en hun gezinnen.
Het TIP neemt deel aan Samen Sterk, een Vlaams project rond het opkomen voor gelijke rechten en kansen. Het project helpt om het maatschappelijk draagvlak te versterken voor het behoud én de verdere uitbouw van gelijke rechten en kansen voor iedereen. Heel wat interessante middenvelds- en partnerorganisaties nemen deel.
Daarnaast werkt het TIP ook goed samen met çavaria wat betreft de communicatie rond anti-gender desinformatie verspreiding. Tot slot diende het TIP dit jaar een voorstel in bij Gelijke Kansen Vlaanderen om weerbaarheidstrainingen te mogen organiseren. We hopen die binnenkort te kunnen opzetten.
TIP werkt op het jaarthema "werk"
Dit jaar staat ons jaarthema in het teken van "werk" – een thema dat velen van ons dagelijks raakt, vormt en beïnvloedt. Werk is niet alleen een middel van bestaan, maar ook een plek waar mensen zichzelf ontwikkelen, sociale contacten opbouwen en een gevoel van eigenwaarde ervaren. Toch is de arbeidsmarkt helaas niet voor iedereen een gelijk speelveld.
Voor sommige trans personen blijft werk vaak een terrein van strijd, onzekerheid en uitsluiting. Daarom richten wij ons dit jaar ook op bedoelde én onbedoelde discriminatie en pesterijen ten aanzien van trans personen op de arbeidsmarkt.
In veel gevallen is de discriminatie subtiel. Het gaat niet altijd om openlijke beledigingen of expliciete afwijzingen – al komen die ook nog steeds voor. Vaker zijn het de kleine signalen, de systematische uitsluitingsmechanismen, de onbewuste vooroordelen en het gebrek aan kennis of bereidheid tot aanpassing die het werkklimaat voor trans personen onaangenaam of zelfs onhoudbaar maken.
Denk aan een werkgever die een trans medewerker consequent met de verkeerde naam aanspreekt. Of collega’s die ongepaste vragen stellen over iemands lichaam of transitieproces. Of een sollicitatiegesprek waarin een kandidaat ineens ‘toch niet blijkt te passen’, zodra hun genderidentiteit ter sprake komt.
Soms zijn de effecten van discriminatie niet direct zichtbaar, maar ze hebben wel degelijk een verwoestende uitwerking op het welzijn, de veiligheid en de carrièrekansen van trans personen. Daarom willen wij dit jaar, met ons thema "werk", een bijdrage leveren aan het blootleggen én aanpakken van deze structurele ongelijkheid. We zetten in op bewustwording, educatie en verandering – zowel op individueel als institutioneel niveau.
Werk moet voor iedereen een plek zijn van veiligheid, respect en gelijke kansen. Met dit jaarthema willen wij niet alleen de problemen benoemen, maar ook bouwen aan oplossingen. Samen met bondgenoten en professionals willen wij werken aan een arbeidsmarkt die inclusief is voor iedereen – ongeacht genderidentiteit of expressie. Want pas dan is werk echt werk voor iedereen.