Trans Rights Map & Index toont terugval in rechten voor trans personen
Elk jaar brengt TGEUExterne link, de leidende trans koepelorganisatie voor Europe en Centraal-Azië, een Trans Rights Map & Index uit. Deze komt gelijktijdig met IDAHOT en de Rainbow Map & Index van ILGA Europe uit.
Wat is de Trans Rights Map & Index?
De Trans Rights Map & Index rangschikken 54 Europese en Centraal-Aziatische landen op basis van hun wetgeving, beleid en leefsituatie ten aanzien van trans personen met een score van 0 tot 100%. De rangschikking gebeurt aan de hand van 32 indicatoren, verdeeld over zes thematische categorieën:
- wettelijke gender erkenning
- asiel
- haatspraak en geweld
- non-discriminatie
- welzijn
- gezin
! Vaak is er een verschil tussen juridische bescherming/rechten en de zogenaamde "lived realities", de leefsituatie binnen de maatschappij. Daarnaast zien we ook dat bepaalde subgroepen veel harder worden getroffen. Het gaat dan bv. om trans seks werkers, trans vrouwen, trans personen van kleur en trans vluchtelingen.
Terugval in rechten
Voor het eerst in de 13-jarige geschiedenis van de Trans Rights Map & Index ziet met dat de terugval in rechten van trans personen in Europa en Centraal-Azië het overneemt van de winsten. We zien niet alleen een terugval in rechten voor trans personen, maar ook een aanval op de democratie.
Situatie in België
België komt tegemoet aan 25.50 van de 32 indicatoren. Daarmee behoort België tot de beste van de klas. Aandachtspunten blijven evenwel:
- Juridische erkenning voor non-binaire personen (geen x of alternatief)
- Depathologisering binnen transgenderzorg (diagnose nodig)
- Erkenning voor non-binair ouderschap (enkel moeder, vader en meemoeder)
Het TIP roept onze overheid op om hier snel werk van te maken.
Bekijk via de Trans Rights Map & IndexExterne link van TGEU hoe landen scoren op vlak van trans rechten en zorg.