TIP lanceert zelfhulpgids voor transgender personen in Belgische gevangenissen

Van september 2022 tot en met juni 2023 coördineerde het Transgender Infopunt (TIP) ‘Beyond Binary Bars’, een project dat kadert binnen de projectoproep ‘Zolang het nodig is! Projectoproep voor Gendergelijkheid’Externe link , gelanceerd door het federale gendergelijkheidsbeleid.

Met dit project ontwikkelde het TIP enerzijds een zelfhulpgids/toolkit voor gedetineerde transgender personen, anderzijds een infosheet voor penitentiaire medewerkers. De doelstelling van beide materialen is om tools en informatie over het transgenderthema te voorzien voor personen die in een Belgische gevangenis verblijven én werken.

Zelfhulpgids/toolkit

De zelfhulpgids/toolkit is bedoeld voor transgender of genderzoekende personen die in een Belgische gevangenis verblijven. De zelfhulpgids/toolkit is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels:

De gids is zowel digitaal als in gedrukte vorm beschikbaar. Gedetineerde personen of hulp- of zorgverleners die hen begeleiden, kunnen (gratis) een gedrukt exemplaar aanvragen bij het TIP via contact@transgenderinfo.be of 0800 96 316.

Infosheet

De infosheet is gericht naar penitentiaire medewerkers. Het is een interactief document waarin je meer informatie vindt over het transgenderthema en kan doorklikken op externe websitepagina’s, webinars of video's voor meer duiding. De infosheet is beschikbaar in het Nederlands en Frans:

Met steun van

Het federale gendergelijkheidsbeleid.