Stad Gent voert 20 dagen transitieverlof in

Heugelijk nieuws! Ambtenaren bij Stad Gent die beroep wensen te doen op transgenderzorg, krijgen hier nu 20 extra dagen transitieverlof voor! Een transitieproces kan maanden tot jaren duren, zeker wanneer hiervoor medische zorg of/en psychosociale begeleiding opgezocht wordt. De 20 verlofdagen kunnen ingezet worden voor consulten bij bijvoorbeeld de logopedist, fertiliteitsconsulent, psycholoog,... 

Dit is een verademing voor veel trans personen, aangezien bovengenoemde consulten vaak enkel tijdens kantooruren kunnen doorgaan. Schepen voor personeel Hafsa El-Bazioui geeft aan: "Na een anonieme bevraging bij het personeel weten we dat het zeker leeft bij onze medewerkers, en dat ze om een meer divers beleid vragen."

Deze maatregel kadert in een groter diversiteitsbeleid van de stad dat bv. ook inzet op genderinclusieve taal, opleiding, onderzoek en bevraging bij LGBTI+ personen, enz. Voor chirurgische ingrepen blijven de gewone ziektedagen en verlofregeling gelden. 

De Vlaamse overheid ging de stad voor en voerde reeds in 2019 transitieverlof in op aanraden van het TIP en na screening van hun diversiteitsbeleid door ons! Ook Universiteit Gent volgde snel met de invoering van hun transgenderbeleid. Stuk voor stuk voorbeelden van goede praktijken ter inspiratie voor een eigen (trans)gender inclusief beleid! Of om je werkgever te overtuigen? 

Ken jij nog andere voorbeelden? Laat het ons weten!

 

Lees hier in dit artikel van vrt nwsExterne link meer info en beluister het Radio 1 interview met Joy Van de Cauter, arbeidsarts en onderzoeker aan de UGent op de studie Trans Back@Work waar TIP aan meewerkt. 

Foto: The Gender Spectrum Collective