Regering verbiedt conversietherapie om LGBTI+ personen te 'genezen'

Onze regering heeft beslist dat conversiepraktijken voortaan verboden zijn in België. De ministerraad heeft dat eind oktober op aandringen van staatsecretaris van Gelijke Kansen Sarah Schlitz besloten.

Wat is conversietherapie?

Conversietherapie houdt allerlei gevaarlijke en vernederende praktijken in om LGBTI+ personen te 'genezen' van hun niet hetero- en/of cisnormatieve seksuele/romantische oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie. Denk aan: psychotherapie met het oog op ompraten van iemand, duiveluitdrijvingen, dragen van een amulet, biechten,... maar ook aan gevaarlijke praktijken zoals: toedienen van elektroshocks, afranseling, corrigerende verkrachting, boetedoening,...

Deze praktijken komen niet vaak voor in België en als ze voorkomen gebeurt het vaak erg verdoken in specifieke religieuze of sektarische milieus. Dit wordt dan uitgevoerd door familieleden, religieuze leiders of pseudo-hulpverleners. Toch zijn er enkele recente verhalen bekend in België en is het noodzakelijk om dit te verbieden om in de toekomst dergelijke rampscenario's te vermijden.

Wat houdt het verbod in?

In verschillende Europese landen is conversietherapie al verboden bij wet. Nu treedt België toe aan dat rijtje. Op het uitvoeren van dergelijke praktijken staat voortaan een gevangenisstraf van 1 maand - 2 jaar en/of een boete van 100 - 300 euro. Ook het voorstellen of aanzetten tot conversietherapie kan worden bestraft.

"Dit verbod is een krachtige daad om de slachtoffers te beschermen tegen dit symbolische, psychologische en soms ook fysiek geweld" zegt Schlitz. "Het is ook een signaal aan de rest van de samenleving dat degenen niet ziek zijn, niet behandeld moeten worden."