Rainbow Europe Index en Trans Rights Map 2022

Naar jaarlijkse gewoonte lanceren ILGA EuropeExterne link en Transgender Europe (TGEU) ter gelegenheid van de Internationale dag tegen LGBTI+ discriminatie (IDAHOBIT) de Rainbow Europe Map en IndexExterne link en de Trans Rights MapExterne link .

De ILGA Europe Rainbow Europe Map en IndexExterne link rangschikt jaarlijks 49 Europese landen op vlak van juridische situatie van LGBTI+ personen. Al 7 jaar staat Malta aan de leiding in deze index. Nadat België een aantal jaren op de tweede plaats stond, wordt het nu ingehaald door Denemarken, waardoor België nu op de derde plaats staat in deze rangschikking van Europese landen. Enkele hoogtepunten wat betreft de situatie van transgender personen in België zijn bijvoorbeeld de resolutie van het Vlaams Parlement over geweld en discriminatie tegen LGBT+ personenExterne link , het recordaantal personen dat zich aanmeldde voor transgenderzorg, het verdwijnen van ‘geslacht’ op de Belgische ID-kaarten en de vergoeding van anticonceptie voor personen die de geslachtsregistratie lieten aanpassen naar ‘man’. Het volledige country report voor België en alle andere Europese landen kan je nalezen in de Annual Review van ILGA EuropeExterne link .

Ook Transgender Europe (TGEU) lanceert deze week een update van hun Trans Rights MapExterne link , een overzicht van de juridische situatie wat betreft transgender rechten in 49 Europese en 5 Centraal-Aziatische landen. Op hun interactieve kaartExterne link kan je onder meer vereisten voor juridische erkenning en wettelijke bescherming tegen discriminatie en geweld vergelijken voor al deze landen. TGEU geeft aan dat er ondertussen trage vooruitgang te merken valt, in tegenstelling tot vorig jaar. Zo baseert Zwitserland bijvoorbeeld ondertussen ook de juridische erkenning op zelf-determinatie en verbiedt Frankrijk voortaan conversietherapie op basis van genderidentiteit. Jammer genoeg eisen daarentegen nog steeds 9 landen sterilisatie en 28 landen een medische diagnose om juridisch de geslachtsregistratie te kunnen wijzigen. Enkel in Malta en Ijsland is voorlopig juridische erkenning mogelijk voor non-binaire personen.

Lees meer over de Trans Rights Map op de website van Transgender Europe (TGEU)Externe link , of bekijk hun ‘fast facts’ factsheetExterne link PDF voor snelle cijfers over transgender rechten in Europa.