Onderzoek bevestigt waarom Pride nog steeds nodig is

Zaterdag vindt naar jaarlijkse gewoonte de Antwerp Pride plaats. Daar kunnen jullie ons vinden in de LGBTI+ corner! Kom naar de Antwerp Pride Village en scoor een DANCE-ticket voor ons TIP dansfeestExterne link aan de helft van de prijs!

Naar aanleiding van Antwerp Pride blijkt uit recent onderzoek van HLN en VTM Nieuws dat LGBTQIA+ personen zich minder gelukkig voelen dan hetero personen1 . De gemiddelde Vlaming geeft zichzelf een 8/10 voor geluk, terwijl LGBTQIA+ personen zichzelf gemiddeld een 4/10 geven. Het onderzoek bevestigt wat we al langer weten: LGBTQIA+ personen krijgen vaker te maken met geweldervaringen. 60 procent voelt zich soms alleen op de wereld, bij de brede bevolking is dat geen 40 procent.

Bijna de helft van de transgender personen uit de enquête geeft aan bang te zijn hun genderidentiteit in het openbaar te tonen, meer dan een vijfde is al fysiek bedreigd geweest. "Dit toont aan dat ze niet ongelukkig worden omdat ze holebi of transgender zijn. Ze worstelen met het feit dat ze nog altijd niet aanvaard worden", zegt Joz Motmans (coördinator voor het Centrum voor Seksuologie en Gender, UZ Gent en oprichter van het Transgender Infopunt).

Vragen of hulp nodig?

Het TIP is er voor je, als je nood hebt aan een babbel. De koffie staat klaar en we luisteren graag naar jouw verhaal. Je kan gratis bij ons terecht - van dinsdag t.e.m. vrijdag tussen 9u en 16u - en je hoeft je nergens te registreren.

Wist je dat het CAW en TIP al 4 jaar structureel samenwerken? Zo wordt de expertise van het transgenderthema verspreid naar alle CAW in Vlaanderen. Nood aan een gratis ondersteunend en anoniem gesprek, vind hierExterne link de jongeren (JAC) of volwassen onthalen (CAW) in je buurt.