IDAHOT 2022: nieuwe TIP filmpjes!

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de LGBTI+ gemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Reeds enkele jaren slaan de regenbooghuizen de handen in elkaar om de lokale overheden op te roepen in deze periode de regenboogvlag aan hun gemeente- of stadhuis uit te hangen. Zo tonen zij zich solidair in de strijd tegen holebi- en transfobie. Naast het uithangen van de regenboogvlag worden er tal van andere acties georganiseerd door LGBTI+ organisaties en hun allies.

Het TIP is een erkend meldpunt voor discriminatie of/en geweld. Ervaar jij transfobie of heb je een klacht? Neem contact met ons op, en we kijken samen hoe we je klacht kunnen neerleggen bij de juiste instanties. Elk jaar, tijdens de IDAHOT week, delen we internationale cijfers en statistieken over de (schending van) rechten van trans personen.

Als TIP proberen we steeds meer en meer naar buiten te treden met onze werking. Buiten de ziekenhuismuren, buiten de binaire genderhokjes, buiten onze eigen denkkaders. Van een open gesprek met detransitioners, naar het begeleiden van stagiairs ervaringswerk tot het vormen van personeel dat werkzaam is in detentiecentra. Nu zaterdag 21 mei zijn we ook aanwezig op de Belgian Pride!

We doen onze uiterste best om een toegankelijk en warm onthaal te voorzien. Onze aandacht gaat in het bijzonder uit naar trans personen in kwetsbare posities: trans personen met een beperking of psychische kwetsbaarheid, die aan sekswerk doen, thuisloos zijn, een vorm van ASS hebben, anderstalig zijn, gediscrimineerd worden, geen ondersteunend netwerk genieten,… ook voor de mensen uit de omgeving en het brede middenveld blijven we meer dan ooit beschikbaar.

Iedereen, écht iedereen, kan met vragen over het transgenderthema bij ons terecht.

Wil je graag weten wie we zijn, wat we doen en hoe je ons kan bereiken? Bekijk dan zeker onderstaande nieuwe filmpjes (met veel dank aan Veerle Van Keyenberg)!

Hoe kan je het TIP bereiken?

Wie of wat is het TIP?