Finland neemt nieuwe transwet aan die uitgaat van zelfidentificatie

Er werd zonet een nieuwe wet op gender affirmatie, de zogenaamde 'transwet' gestemd in het Fins parlement. Deze kwam er met een 113-69 meerderheid. Deze wet zal het mogelijk maken voor volwassenen om op basis van zelfidentificatie/determinatie de geslachtsregistratie aan te passen. Dit is een belangrijke stap in de erkenning van mensenrechten in Finland! 

Jammer genoeg blijven jongeren, intersekse personen en non-binaire personen in de kou staan. De lokale activisten en trans organisaties blijven strijden voor gelijke rechten. Finland is het 19e land in de wereld en 10e in Europa waar het mogelijk is om op basis van zelfdeterminatie de geslachtsregistratie aan te passen. Finland was één van de laatste Scandinavisch landen waar er nog een sterilisatie eis gold en waar mensen een diagnoseverklaring van een arts of psychisch hulpverlener moeten voorleggen. Daar komt nu een eind aan.

In deze andere 9 Europese landen wordt ook uitgegaan van zelfdeterminatie: België, Denemarken, IJsland, Ierland, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Portugal en Zwitserland.

Lees meer over de nieuwe wet op de website van TGEUExterne link .