530 Belgen lieten hun geslachtsregistratie wijzigen in 2021

Vorig jaar lieten 530 Belgen hun geslachtsregistratie aanpassen, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en MannenExterne link . Het ging om 262 personen die de ‘v’ lieten wijzigen naar een ‘m’ en 268 personen die de ‘m’ lieten wijzigen naar een ‘v’. Het aantal van 2021 komt overeen met dat van twee jaar geleden, toen waren het er 524. In 2020 lag het cijfer wat lager: toen lieten 414 mensen het geslacht op hun identiteitskaart veranderen. wellicht zit corona en de bijhorende lockdowns hier voor iets tussen. 

De procedure om de geslachtsregistratie te wijzigen is sterk vereenvoudigd sinds 1 januari 2018. Toen ging de nieuwe transwet in voege. Hier lees je er meer over. Hoewel de wetgeving progressief is, schiet ze wel nog tekort voor non-binaire en/of genderfluïde personen. Op dit moment is er enkel de mogelijkheid om de ‘v’ naar ‘m’ te wijzigen en andersom. Niet iedereen herkent zichzelf echter in die binaire hokjes.

Ondertussen hebben 3.262 landgenoten hun geslachtsregistratie laten wijzigen. Er wordt echter geschat dat de groep trans personen veel groter is. Het is dus duidelijk dat bij heel veel mensen de genderidentiteit nog niet overeenkomt met wat op hun ID staat. Liesbet Stevens, adjunctdirecteur bij het IGVM, geeft in dit artikelExterne link nog veel meer info bij de cijfers. Wil je graag alle cijfers, grafieken en duiding doornemen, lees dan hierExterne link PDF verder.