Criminalisering van LGBTI+ personen over de hele wereld

De meeste landen zijn veilig te bereizen voor trans personen. Toch raden we aan om vooraf wat opzoekingswerk te doen naar de cultuur, religie(s), gebruiken, luchthavenorganisatie en wetgeving van het land waar je naartoe wil reizen. In bijna de helft van alle landen ter wereld zijn bepaalde seksuele oriëntaties, seksuele handelingen en genderidentiteiten/expressies strafbaar.

In Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika is LGBTI+ zijn vrijwel nergens strafbaar. In vele landen van het Caribisch gebied, Oceanië, Afrika en Azië wel. Vooral mannen die seks hebben met mannen lopen gevaar. In bepaalde landen worden trans feminiene personen hieraan gelijkgesteld.

slechts in een handvol landen worden trans personen expliciet gecriminaliseerd, hetzij door de officiële wetgeving hetzij via religieuze wetten of voorschriften die vaak kracht van wet hebben. Er zijn echter toch in verschillende landen over de wereld wetgevingen en regels die expliciet transgender personen strafbaar stellen of die ernstige beperkingen en discriminatie tegen hen opleggen. Deze wetten kunnen variëren van strafbare feiten tot significante sociale en juridische hindernissen. 

Vaak wordt dit gegoten in de vorm van zogenaamde "cross dressing"-wetten en verbieden zij uitdrukkelijk een "man die zich voordoet als vrouw" of omgekeerd. In die landen is vaak ook geen wettelijke gendererkenning mogelijk, waardoor trans personen het risico lopen gearresteerd of vervolgd te worden. Je leest er in dit rapport van ILGA WorldExterne link PDF meer over. Verder kan je ook via de Equaldex Externe link de LGBTI+ rechten over de hele wereld inkijken.

Landen met strafbare wetgeving of serieuze beperkingen voor trans personen

  1. Iran: Transgender personen kunnen worden geconfronteerd met zware straffen, waaronder executie voor "morele misdaden". Iran staat chirurgische geslachtsbevestigende ingrepen toe, maar onderdrukt vaak trans personen en er zijn ernstige mensenrechtenschendingen.

  2. Saudi-Arabië: Transgender personen kunnen worden bestraft op basis van "morele misdaden" zoals het overtreden van strikte geslachtsrollen en -normen. Het land heeft strenge wetten en culturele normen die transgender personen zwaar kunnen treffen.

  3. Nigeria: Transgender zijn kan leiden tot strafrechtelijke vervolging, vooral in staten met strikte Sharia-wetgeving. De wetgeving en de sociale normen zijn vaak zeer vijandig tegenover transgender personen.

  4. Oeganda: Het hebben van een transgender identiteit kan leiden tot arrestatie en vervolging, vooral in verband met zogenaamde 'morele' en 'seksuele' misdaden.

  5. Rusland: Hoewel er geen directe strafbare wetgeving is, worden transgender personen vaak geconfronteerd met discriminerende wetgeving en geweld. De zogenaamde "anti-LGBT-propaganda" wetten belemmeren de zichtbaarheid en rechten van transgender personen.

  6. Jemen: Transgender personen kunnen worden geconfronteerd met zware straffen volgens zowel de Sharia-wetgeving als de nationale wetgeving, die geen ruimte biedt voor genderdiversiteit.

  7. Zuid-Sudan: Er is een gebrek aan bescherming voor transgender personen en ze kunnen worden geconfronteerd met ernstige vervolging en discriminatie.

  8. Brunei: Brunei heeft in april 2019 de Sharia-wetgeving uitgebreid, waardoor ernstige straffen voor "morele misdaden" zijn geïntroduceerd. Deze wetten kunnen transgender personen raken, aangezien homoseksualiteit en afwijkingen van traditionele geslachtsrollen zwaar bestraft kunnen worden.

  9. Oman: Oman heeft strikte wetten die seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen en geen specifieke wetgeving ter bescherming van transgender personen. Transgender personen kunnen geconfronteerd worden met ernstige strafrechtelijke vervolging en sociale uitsluiting.

  10. Maleisië: Hier zijn er beperkingen en straffen voor transgender personen, vooral in staten met Sharia-wetgeving.

  11. Pakistan: Hoewel er wetgeving bestaat die transgender rechten beschermt, worden transgender personen nog steeds vaak geconfronteerd met ernstige discriminatie en geweld.

  12. Egypte: Transgender personen worden vaak vervolgd onder vage wetgeving die kan worden geïnterpreteerd als strafbaar voor transgender identiteiten.

  13. Kuwait: Er zijn strikte wetten tegen transgender personen en het kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

  14. Bahrain: Transgender personen kunnen worden bestraft voor het overtreden van traditionele geslachtsnormen.

  15. Malawi: In Malawi kunnen transgender personen te maken krijgen met ernstige vervolging onder vage wetten tegen homoseksualiteit en onconventionele genderidentiteiten. De sociale en juridische situatie is uiterst moeilijk voor transgender personen.

Deze lijst is niet uitputtend en de situatie voor transgender personen kan veranderen. Het is altijd belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele wetgeving en sociale omstandigheden in specifieke landen, vooral als je van plan bent te reizen.

Zorg voor een veilige en goed voorbereide reis

Als je naar een van de hierboven genoemde landen reist, is het verstandig om vooraf het telefoonnummer van de Belgische ambassade op te zoeken. Zo kun je hen bereiken in geval van nood of als je vragen hebt.

Zoek ook het dichtstbijzijnde ziekenhuis op, zodat je voorbereid bent op mogelijke ziekenhuisopnames. Er kan altijd iets misgaan tijdens je reis, zoals plotseling ziek worden, betrokken raken bij een ongeluk of een blessure oplopen. Tijdens een ziekenhuisopname kan het verplegend personeel of de artsen merken dat je lichaam anders is dan wat zij gewend zijn, of je moet mogelijk communiceren over medicatie die je gebruikt voor je transitie. Dit kan leiden tot momenten van outing en mogelijk gevaar.

Let ook goed op de reisadviezen van de Dienst Buitenlandse Zaken en sluit een goede reisverzekering af. Overweeg daarnaast om te onderzoeken of er ter plaatse LGBTI+ organisaties of gemeenschappen zijn.

In sommige gebieden kan het verstandig zijn om je genderidentiteit en/of seksuele oriëntatie te verbergen. Wanneer je in een veilige situatie verkeert waar open communicatie mogelijk is, kan culturele uitwisseling zeer verrijkend zijn. Plaats jezelf echter nooit opzettelijk in een onveilige situatie.

Gendersegregatie

Houd er rekening mee dat veel landen een sterke gendersegregatie hanteren. Veel hostels en campings hebben aparte slaapzalen en douches voor mannen en vrouwen. Dit kan problematisch zijn voor non-binaire of transgender personen met een minder passabele genderexpressie. Je kunt de uitbaters informeren en vragen of het mogelijk is om je op een andere locatie om te kleden of te douchen. Ook genderinclusieve toiletten zijn in veel landen moeilijk te vinden. Bereid je er mentaal op voor dat je mogelijk zult worden misgenderd en dat niet iedereen even flexibel of begripvol zal reageren.

Organisaties die groepsreizen aanbieden, verdelen vaak hun reizigers in gedeelde mannen- of vrouwenkamers en brengen extra kosten in rekening voor een privékamer. Als je geen privékamer wenst maar een gedeelde, houd er dan rekening mee dat je mogelijk deze voorkeur moet aangeven.

Laatst nagekeken op: .