Criminalisering van LGBTI+ personen over de hele wereld

De meeste landen zijn veilig te bereizen voor trans personen. Toch raden we aan om vooraf wat opzoekingswerk te doen naar de cultuur, religie(s), gebruiken, luchthaven-organisatie en wetgeving van het land waar je naartoe wil reizen. In Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika is LGBTI+ zijn vrijwel nergens strafbaar. In het Caribisch gebied en in Oceanië wel. De meeste landen waar LGBTI+ zijn op een of andere manier strafbaar is, liggen in Afrika of Azië. 

Echter, in bijna de helft van alle landen ter wereld zijn bepaalde seksuele oriëntaties, intieme handelingen, genderidentiteiten en/of genderexpressies die niet beantwoorden aan de cisgender- of heteronorm strafbaar. In sommige landen kan je er zelfs nog de doodstraf voor krijgen. Vooral homoseksuele mannen of/en mannen die seks hebben met of actie tonen voor mannen lopen gevaar. In veel van die landen worden trans vrouwen gelijkgesteld aan homoseksuele mannen.

slechts in een handvol landen worden trans personen expliciet gecriminaliseerd, hetzij door de officiële wetgeving hetzij via religieuze wetten of voorschriften die vaak kracht van wet hebben. Dit is het geval in de volgende dertien landen: Brunei, de Gambia, Indonesië, Jordanië, Koeweit, Libanon, Malawi, Maleisië, Nigeria, Oman, Zuid-Soedan, Tonga en de Verenigde Arabische Emiraten. Vaak wordt dit gegoten in de vorm van zogenaamde "cross dressing"-wetten en verbieden zij uitdrukkelijk een "man die zich voordoet als vrouw" of omgekeerd. In die landen is ook geen wettelijke gendererkenning mogelijk, waardoor trans personen het risico lopen gearresteerd of vervolgd te worden. Je leest er in dit rapport van ILGA WorldExterne link PDF meer over. Verder kan je ook via de Equaldex Externe link de LGBTI+ rechten over de hele wereld checken.

Zorg voor een veilige en goed voorbereide reis

Ga je naar zo'n land op reis, zoek dan steeds van tevoren het telefoonnummer van de Belgische ambassade op. Op die manier kan je hen bellen wanneer je in nood verkeert of vragen hebt. Zoek ook het dichtstbijzijnde ziekenhuis op. Houd rekening met een eventuele opname in een ziekenhuis. Er kan altijd iets misgaan op reis: je wordt onwel, je bent betrokken bij een auto ongeval, je breekt een been,... Bij een hospitalisatieperiode zou het verplegend personeel alsook de arts kunnen opmerken dat je lichaam net iets anders in elkaar zit dan ze standaard gewoon zijn. Of soms moet je communiceren over bepaalde medicatie die je neemt in kader van de transitie. Dat kunnen momenten van outing zijn, en je potentieel in gevaar brengen.

Houd verder ook rekening met de reisadviezen die opgesteld worden door de dienst Buitenlandse Zaken. We raden we je ook aan om een goede reisverzekering af te sluiten. Tot slot zou je ook even kunnen opzoeken of en waar er LGBTI+ organisaties of gemeenschappen ter plekke zijn. 

In sommige gebieden verzwijg je beter je genderidentiteit of/en seksuele/romantische oriëntatie. Wanneer je je in een situatie bevindt waar het veilig is om op een open manier te communiceren over verschillende visies, kan culturele uitwisseling enorm verrijkend zijn. Plaats jezelf echter nooit bewust in een onveilige situatie.

Gendersegregatie

Houd er rekening mee dat er in vele landen een sterke gendersegregatie heerst. Zo zijn heel wat hostels of campings opgedeeld in aparte slaapzalen en douches voor mannen en vrouwen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld als non-binaire persoon of transgender persoon met een minder passabele genderexpressie in de problemen komen. Je kan de uitbaters inlichten en vragen of het mogelijk is om je elders om te kleden/douchen. Ook genderneutrale toiletten vinden is in vele landen moeilijk. Bereid je er dus mentaal op voor dat mensen je mogelijks zullen misgenderen en dat niet iedereen even flexibel en begripvol zal reageren.

Organisaties die groepsreizen aanbieden, verdelen hun reizigers ook vaak in gedeelde mannen- of vrouwenkamers en rekenen een meerkost aan voor een privékamer. Wanneer je geen privékamer wenst, maar een gedeelde, dan moet men hier rekening mee houden.

Laatst nagekeken op: .