Het is omwille van diverse redenen niet altijd evident om alle gevoelens open en eerlijk te bespreken met de eigen trans partner. Dit kan uit angst zijn om de partner te kwetsen of te verliezen. Andere (ex-)partners hebben weinig tot geen moeite met een transitie, maar vinden het niet evident om met (negatieve) reacties uit de omgeving om te gaan. Kortom, partners hebben nood aan ondersteuning: een veilige plek waar zij terecht kunnen met hun verhaal, vanuit hun perspectief als partner. De laatste jaren is er meer en meer oog voor ondersteuning van partners en ex-partners. 

Praatavonden 

Het TIP organiseert in samenwerking met het CAW praatavonden voor (ex-)partners van trans personen. Van 2016 tot 2020 werden de praatavonden begeleid door een TIP medewerker. Vanaf 2020 namen een aantal gespreksbegeleiders de fakkel over. Het TIP leidde in samenwerking met Trefpunt Zelfhulp vzwExterne link intussen enkele (ex-)partners op tot gespreksbegeleiders. De gespreksbegeleiders krijgen blijvend ondersteuning van de TIP medewerker. 

De praatavond gaat over jou als (ex-)partner en niet over de trans partner. We staan stil bij volgende vragen:

  • Wat hebben (ex-)partners nodig?
  • Wat kan (ex-)partners helpen om het beste te maken van de situatie?
  • Wat zijn onze gemeenschappelijke en verschillende ervaringen?
  • ...

Verloop van een praatavond

We starten met een kort voorstellingsrondje en vragen vervolgens hoe het met je gaat. Zijn er ervaringen of gebeurtenissen die je nu wil delen? Je bent niet verplicht om iets te zeggen. De thema’s die aan bod komen, laten we vanuit de noden van de groep ontstaan. Thema’s die vaak terugkeren zijn:

  • Hoe omgaan met mijn onzekerheid over mijn eigen toekomst en die van onze relatie?
  • Hoe omgaan met reacties van familie en omgeving?
  • Hoe vertel ik dit aan mijn kinderen?
  • Wat met mijn eigen seksuele/romantische oriëntatie?

Soms wordt de avond op een creatieve manier ingevuld en werken we aan de hand van vragen.

Ervaringen

“Dankzij de praatavond heb ik voor het eerst in anderhalf jaar kunnen spreken over mijn partners’ transitie. Ook mijn partner is er zeer blij om.”

”Ik vond het plezant om nog eens aan de goeie dingen in mijn relatie te denken.”

”Op zo’n praatavond wordt niemand veroordeeld en dat is fijn.”

“Het is interessant om dezelfde mensen terug te zien en hun evolutie en die van mij te kunnen delen: de ups en de downs, de twijfels en de goeie momenten. Ik heb de openheid enorm gewaardeerd en zou dus graag blijven komen.”

Praktische info

Vind hier de data van de eerstvolgende bijeenkomsten terug.

De praatavonden zijn gratis en gaan door op een neutrale locatie (meestal in een CAW-locatie): 

  • CAW Boysproject (Antwerpen): Appelmansstraat 12
  • CAW Oost-Brabant (Leuven): Redingenstraat 6
  • CAW Oost-Vlaanderen (Gent): Oude Houtlei 124
  • CAW Zuid-West-Vlaanderen (Kortrijk): Tuighuisstraat 40

De live praatavonden starten telkens om 20u00 en eindigen rond 21u30.

De online praatavonden gaan door van 20u00 tot 21u30.

Graag telkens je aanwezigheid vooraf melden via partnerpraatavonden@gmail.com

Eén op één contact

Heeft je partner nog maar net de wens uitgesproken om in transitie te gaan en word jij overspoeld door vragen en gevoelens? Heeft je (ex-)partner de transitie inmiddels min of meer achter de rug, maar blijf jij met vragen zitten? Je wil er graag over spreken met iemand die in een gelijkaardige situatie zit, maar voelt terughoudendheid voor een praatavond? Dan is een één-op-één buddycontact met een ervaringsdeskundige misschien iets voor jou.

Op zoek naar een buddy?

Het TIP heeft inmiddels 20 (ex-)partners opgeleid tot ervaringsdeskundigen. Zij staan vrijwillig voor je klaar om je emotioneel te ondersteunen via e-mail, chat, telefonisch of een live gesprek. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar contact@transgenderinfo.be. Aan de hand van je verhaal en behoeftes gaat men op zoek naar een passende match.

Contact met anderen kan ervoor zorgen dat je je minder alleen en geïsoleerd voelt, dat je ervaringen kunt uitwisselen en steun en hulp bij elkaar kunt vinden. De ervaringsdeskundige wil jou als (ex-)partner bijstaan met informatie, begrip, emotionele ondersteuning, ervaringen en praktische tips. Een goede zelfzorg draagt bij tot een hoger welbevinden, een betere kwaliteit van leven en meer welzijn voor jou, je partner en jullie omgeving.

Enkele ervaringen:

Mijn match heeft via mail reeds heel wat vragen uitgebreid beantwoord, en dat vond ik al heel verhelderend. Het geeft me een heel andere kijk op de situatie te weten dat anderen dit ook al meegemaakt hebben.” (feedback partner)

Ik mail geregeld met mijn match. Ik heb heel veel aan haar verhaal en aan haar advies, maar ook aan het gevoel mijn verhaal kwijt te kunnen.“(feedback partner)

“Ik denk ook dat ik nog wat te verwerken heb, vandaar dat ik volledig voor het partnerproject wil gaan. Ik wil graag andere mensen helpen die hetzelfde meemaken en hun er ook sterker laten uit komen.” (feedback ervaringsdeskundige ex-partner)

Gesprek op het Transgender Infopunt

Partners en ex-partners zijn welkom op het TIP voor een vrijblijvend, gratis, open gesprek in een veilige context (live of online). Het TIP is er niet enkel voor trans personen maar ook voor de omgeving. Het is belangrijk dat partners een plek vinden waar zij terecht kunnen vanuit hun perspectief als partner. Via het partnerproject werd doorheen de jaren heel wat expertise opgebouwd omtrent partnerrelaties. Je bent welkom alleen als partner of ex-partner, maar ook samen met je (ex-)partner. Jij bepaalt waar je je het meest comfortabel bij voelt.
Interesse? Bel 0800 96 316 (ma-vrij 9u - 16u) of mail naar contact@transgenderinfo.be.

Psychische ondersteuning

Misschien worstel je heel sterk met een aantal zaken en voel je dat je meer nodig hebt dan contact met andere (ex-)partners of één oriënterend gesprek op het TIP. Dan kun via onze zorgkaartExterne link op zoek naar een psychische hulpverlener in je buurt die vertrouwd is met het trans thema. Je kan filteren op type zorg 'psychische begeleiding' 'volwassenen' 'provincie' en eventueel 'taal' en 'teleconsult'. Je kan ook steeds bij het CAWExterne link terecht voor begeleiding partnerrelatie, ouderschapsbegeleiding, ouderschapsbemiddeling, scheidingsbemiddeling.

Wil jij zélf andere (ex-)partners ondersteunen?

Ben je een partner of ex-partner van een trans persoon, non-binair persoon of van een persoon die aan travestie/crossdressing doet en wil je je vrijwillig inzetten voor andere partners en ex-partners? Dit kan afhankelijk van jouw kwaliteiten op verschillende manieren!

Wil je graag een praatavond leiden, een thema avond organiseren of partners één-op-één ondersteunen? Misschien werk je liever achter de schermen aan de social media, herwerken van de website of wil je een standje bemensen op een Pride of ander event? Het kan allemaal!
Voor het één op één contact en het modereren van praatavonden voorzien we gratis opleiding en je komt in contact met ruimdenkende, warme mensen!

Interesse en wil je meer info: mail naar contact@transgenderinfo.be

 

Laatst nagekeken op: .