Wanneer je geen, kort haar of kale plekken hebt kan je opteren voor een pruik, haarprothese of extensions. Er zijn ook medische opties om bijvoorbeeld haaruitdunning tegen te gaan, haar te transplanteren of de haarlijn te verlagen. 

Pruik 

Een goede pruik zit comfortabel en is nauwelijks van echt haar te onderscheiden. Pruiken kunnen zowel van natuurlijk als synthetisch haar gemaakt worden, en het ene is niet noodzakelijk slechter dan het andere. Het voordeel van natuurlijk haar is dat het natuurlijker valt en beweegt, en dat het zoals echt haar ook kan bewerkt worden met een krul- of stijltang en kleur. Natuurlijk haar zal ook op een andere manier het licht weerkaatsen. Tegenwoordig zijn er ook pruiken die synthetisch en natuurlijk haar combineren, zodat deze bewerkt kunnen worden. 

Haarprothese 

Een haarprothese kan voor het gehele hoofd of een kalende plek worden voorzien. Natuurlijke donorharen worden hiervoor bevestigd op een soort grondlaag die wordt vastgekleefd aan de hoofdhuid. Vervolgens kan dit haarstuk bijgesneden worden zodat het mooi geïntegreerd is in het kapsel. De levensduur van een dergelijke prothese is afhankelijk van het type, waardoor de haarprothese soms per maand of per kwartaal moet worden vernieuwd.

Prijs en verkooppunten

De prijs voor een pruik kan sterk variëren, en is onder meer afhankelijk van de lengte en het soort haar (natuurlijk haar is duurder dan synthetisch haar). Een kwalitatieve pruik vind je al vanaf 700 euro, maar voor een lange pruik met natuurlijk haar betaal je gauw 2000 euro. De prijs van een op maat gemaakte pruik kan rond de 3000 euro liggen.

Hou er ook rekening mee dat een pruik verslijt als je ze dagelijks draagt, en je ze dus regelmatig zal moeten vervangen. De duurste pruik is echter niet noodzakelijk voor jou de beste. Belangrijk is dat je een model kiest dat bij je past. Laat je daarom adviseren in een pruikenwinkel, ze helpen je graag bij de zoektocht naar een geschikte pruik of een haarstuk. Voor trans personen is er voor pruiken geen tussenkomst van het ziekenfonds.

De kostprijs per haarprothese is afhankelijk van de grootte van de haarprothese, het gekozen type, en varieert ook naargelang de noodzakelijke vervangingsperiode. Een richtprijs per prothese varieert van 300 tot 2000 euro. Een haarprothese wordt niet terugbetaald in het kader van een transitie.

Te bekijken/passen bij ons

  • verschillende pruiken (kort en lang haar) 
  • Haarnetje en verzorgingsspray 

Laatst nagekeken op: .