Diensten

Werken rond gender en seksuele diversiteit is voor veel scholen of leerkrachten niet eenvoudig of vanzelfsprekend. Je kan dan ook beroep doen op externe deskundigen:

KliQ vzwExterne link

KliQ vzw is de vormingsorganisatie van çavariaExterne link . Ze bieden trainingen en workshops aan voor leerkrachten en directies van alle onderwijsniveaus. Enerzijds kunnen die vormingen gaan over het creëren van een LGBTI+ vriendelijk schoolklimaat. Anderzijds geeft KliQ vormingen en begeleiding op maat over hoe je kan omgaan met trans leerlingen en hun ouders. 

Sprekers gelinkt aan school uit de kastExterne link

Sommige lokale groepen onder de LGBTI+ jongerenkoepelorganisatie Wel JongExterne link  hebben een scholenwerking waarbinnen ze workshops voor leerlingen aanbieden. 

Ervaringsdeskundigen

Vorminggevers zoals o.a. Senne MisplonExterne link  en Steffie De BaerdemaekerExterne link  bieden vormingen gericht op leerkrachten en directies aan over (gender)diversiteit en genderinclusiviteit in het onderwijs.

JAC'sExterne link

De JAC's of Jongeren Advies Centra zijn laagdrempelige info- en adviespunten waar jongeren snel, gratis en anoniem terecht kunnen. Ze vallen onder koepelorganisatie CAW of Centra Algemeen Welzijnswerk. Sinds 2019 hebben wij een structurele samenwerking met het CAW en leidt collega Melanie alle CAW medewerkers en bij uitbreiding dus ook JAC medewerkers op binnen het transgenderthema. 

Tot slot zijn er vaak studiedagen of trainingen voor zorgleerkrachten en CLB-medewerkers. Ook bij hen zou je terecht moeten kunnen.

Informatieplatformen 

Enkele interessante informatieplatformen:

  • de website School uit de kastExterne link  geeft een overzicht van educatieve pakketten per onderwijsgraad op de thema’s gender en seksuele diversiteit. Je kan er ook vormingen boeken.
  • de website KlascementExterne link  geeft een overzicht van allerlei leermiddelen voor leerkrachten. Zoeken op transgender geeft je een overzicht van de beschikbare leermiddelen.
  • de website Jeugd en FilmExterne link  geeft voor heel wat films interactieve lesmappen. Zo kan je er bv voor de film “Just Charlie” en “Girl” een lespakket downloaden. Bij elke lesmap hoort een uitgebreide afspeellijst op YouTube (met beelden van de making of, interview- en filmfragmenten) en een prikbord op Pinterest, voor meer inspiratie en beleving.
  • In onze mediatheek vind je heel wat (voorlees)boeken, films, docu's en series terug over het transgenderthema of/en met trans personen in hoofdrollen. 
  • de Sensoa leermiddelenbankExterne link  uitpluizen: Sensoa heeft een breed aanbod van educatieve materialen voor relationele en seksuele vorming (RSV).
  • Infoplatform AwelExterne link en Wat Wat Externe link voor jongeren bieden heel wat pagina's aan met info rond het transgenderthema.
  • Webpagina's op onze website over 'vertellen/coming-out' met tips en advies rond coming-out.
  • Webpagina's op onze website over hulpstukken met uitleg en verkooppunten van hulpstukken zoals binders, corrigerend ondergoed en zwemkledij, pruiken, borstprotheses, packers,... 
  • Webpagina's op onze website rond concepten en genderontwikkeling.
  • Infowebsite campagne PaarsExterne link : een campagne website om LGBTI+ jongeren een stem te geven.
  • Website www.gendervonk.be Externe link waar jongeren filmpjes, getuigenissen en info terugvinden over hoe werken aan hun draagkracht en mentaal welzijn als trans persoon. Ouders vinden er ook getuigenissen en info terug over hoe hun kind te ondersteunen en beter begrijpen. 
  • Infoplatform Klasse thema 'transgender'Externe link

Werk- en doeboeken

Info voor ouders en opvoedingsverantwoordelijken

Info specifiek voor kleuter onderwijs

Info specifiek voor secundair onderwijs

Factsheets en illustraties

Brochures voor leerkrachten en directie

Lesmappen

Info juridische en medische transitie

 

Laatst nagekeken op: .